Tek.no

Nyhet

Superdatamaskiner blir tusen ganger raskere

10 Feb 2011 11:02

Kappløpet om verdens kraftigste datamaskin fortsetter. Ifølge organisasjonen Top500, som vedlikeholder en liste over verdens kraftigste datamaskiner, er det den kinesiske maskinen Tianhe-1A som i skrivende stund topper listen. Denne skal klare beregninger på over 2,5 tusen billioner beregninger i sekundet, det vll si 2,5 petaflops (1015).

Men det stopper ikke der – om seks år kan det være klart for maskiner som kan yte hundre teraflops, og i 2019 skal det være mulig med tusen ganger raskere, nemlig exaflops (1018).

Det som først og fremst setter begrensning på utvikling av superdatamaskiner er økonomi og ikke tekniske utfordringer, sier Jack Dongarra fra University of Tennessee til nettstedet informationweek.com. Utviklingen kan dermed følge Moores lov, det vil si dobling hver 18 måned.

Dave Turek fra IBM er enig i at denne utviklingen er mulig. Turek mener såkalte exascale-maskiner, det vil si maskiner som overgår petaflops-skalaen, vil være på plass i 2019. Igjen er det økonomien som bestemmer.

(Kilder: Xbitlabs, Informationweek)

Les også
NTNU får Norges kraftigste superdatamaskin
Les også
Intel vil bygge ny superdatamaskin innen 2018
Les også
Verdens kraftigste datamaskin kommer fra Japan
Les også
HP slipper nye folkemodeller
Les også
Spretten alt-i-ett maskin
Les også
Lenovo Ideapad U260
annonse