NyhetAndroid kan få kjempeytelse

Snart kan Android kjøre på Atom

Google ønsker seg smarttelefoner med innmat fra Intel.

Android-sjef Andy Rubin fra en tidligere anledning (Foto: Yoichiro Akiyama)

I dagens prosessorkappløp blir ytelse stadig viktigere. Nå går Google på nye jaktmarker for å finne ytelse til Android-telefonene.

Google-sjefen Andy Rubin talte nylig på Intels Developers Conference i San Franscisco. Der kom det frem at Android-plattformen skal få støtte for Intels Atom-prosessorer. Frem til nå har plattformen kun kjørt på brikker basert på ARM-design.

Intels Atom-prosessorer fins i dag hovedsaklig i lette bærbare PC-er, såkalte netbooks. I tillegg finner du brikken i små stue-PC-er og i enkelte nettbrett.

– Dette samarbeidet vil føre Androids økosystem fremover. Å kombinere Android med Intels strømgjerrige smarttelefonplaner åpner nye muligheter for innovasjon og valg, sa Rubin på konferansen.

Viste frem prototyp

Under konferansen viste Google-sjefen frem en prototyp som kjørte Android 2.3 Gingerbread på en prosessor fra dagens Atom-serie, kjent som Medfield.

Til tross for at Atom-brikken også egner seg godt for nettbrett skal ikke denne typen produkter ha blitt nevnt av Andy Rubin.

Nettstedet brighthand.com mener det er sannsynlig at Intel har betalt svært mye for å få Google interessert i brikkesettene sine, og hevder også at det er lite sannsynlig at Google på sikt vil forlate den ARM-baserte arkitekturen til fordel for Intel.

Også Microsoft jobber med å støtte nye prosessorplatformer. Det er annonsert at kommende Windows 8 ikke bare skal kjøre på vanlige x86-prosessorer fra Intel og AMD, men også komme i en utgave som støtter mer strømvennlige ARM-baserte brikker.
Les også: Hardware.no - Windows 8 er vist frem

ARM i nesten alt

ARMs prosessordesign fins i dag i nesten alle utbredte systembrikker. Systembrikker er også kjent som SoCs eller System on Chip.

Qualcomms Snapdragon-brikker, Apples A4- og A5-brikker og nVidias Tegra 2-plattform baserer seg alle på ARMs design. I tillegg til selve prosessordesignen har brikkene i tillegg flere andre deler, deriblant en viktig grafikkdel.

Det fins mange forskjellige grafikkløsninger i systembrikkene. Qualcomms grafikkprosessorer, Adreno, er sammen med nVidias GeForce kanskje de mest kjente.

(Kilde: brighthand.com)

annonse