Til hovedinnhold

Rådyr HDMI-kabel er en "rip-off"

Nye TV-apparater følges vanligvis ikke av HDMI-kabel, og mange får seg en overraskelse når de får se prisen i TV-butikken.
- 1.000 kroner for en liten kabel! Det er da helt vilt.
- Jo, men kabelkvaliteten har stor betydning for bilde- og lydkvaliteten. Du vil vel ikke at bildet på den flotte, nye flatskjermen skal skjemmes av en dårlig kabel? sier ekspeditøren.

HDMI - den nye standarden
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) har raskt blitt standarden for sammenkobling av flatskjerm, digital mottaker, DVD, spillkonsoller og andre TV-bokser.  HDMI overfører både digital lyd og bilde, forenkler sammenkobling og innstilling av apparatene, og formidler videosignalet uten forstyrrelser (støy i bildet). Alle de nye digitale HD-mottakerne for bakkenett, satellitt, kabel og bredbånd har HDMI-kontakt.

Forskjell på kabler

Det er utvilsomt stor kvalitetsforskjell på analoge kabler, enten det er høyttalerkabler og signalkabler. Mange analoge kabler er dårlig skjermet mot forstyrrelser fra f.eks. mobiltelefoner og mikrobølgeovner,og signalene svekkesover lengre avstander.

Men hva med digitale HDMI-kabler, er det stor kvalitetsforskjell på de ulike merkene? Svaret er et rungende nei. Kostbare HDMI-kabler er en "rip-off" skriver Cnet.com, USAs største tekno-nettsted. Cnet tester stadig flatskjermer og annet utstyr, og de mener du aldri bør betale mer enn ti dollar for en  standard, to meter lang HDMI-kabel.

- Det er ingen meningsfull forskjell på billige og dyre kabler, selv om ekspeditørene og produsentene hevder det motsatte, skriver Matthew Moskovciak og David Katzmaier hos Cnet.

Resultatet samsvarer med en test som amerikanske PC World har gjennomført. Heller ikke PC World oppdaget synlige forskjeller da de testet fem firemeters HDMI-kabler høsten 2005.

Eksakt samme resultat

- Ingen HDMI-kabel kan forbedre eller forverre bildet. Den digitale informasjonen er eksakt lik, uansett kabel, sier de to Cnet-ekspertene.

Cnet-ekspertenes påstand vil sikkert møte motstand fra enkelte videoentusiaster som vil hevde at det er kvalitetsforskjeller. De som mener at de er i stand til å se forskjell, står selvsagt fritt til kjøpe dyre kabler.


98 prosent av kablene kan håndtere HDMI versjon 1.3.

Bare billigkabler hos Cnet
Cnet har brukt kabler til 10 - 50 kr fra Belkin, Accell, Monoprice, Monster og SimplayHD.  CNET Home Theater Lab er så trygge på billige HDMI-kabler, at de det siste året bare har brukt slike kabler i inntil 6 meters lengde når de har testet flatskjermer. HDMI-kabelen må minst være 10 meter før signalstyrken blir svekket.
- Hvis billige HDMI-kabler er gode nok for falkeblikket til CNETs videoeksperter, så vedder vi på at de også er gode nok for hjemmekinoen din, skriver Moskovciak og Katzmaier.

Fra 120 til 1200 kr i Norge

I USA koster 1-2 meters HDMI-kabler fra 10-50 kroner pluss amerikansk "moms", men i Norge er de dyrere. Da Teknofil undersøkte prisene med prissjekkeren Prisguide.no, fant vi disse prisene i de billigste nettbutikkene. Prisene varierer fra 124 kroner til nesten 1.200 kroner:
*  OEM (ikke merkevare) HDMI-kabel - 2 meter (fra 124 kr)
*  Belkin HDMI Audio Video - 2 meter (188 kr)
*  Philips HDMI-HDMI - 1,5 meter (199 kr)
*  Sandberg HDMI - 2 meter (253 kr)
*  Real Cable Innovation - 1,5 meter (444 kr)
*  Supra HDMI v. 1.3 - 2 meter (450 kr)
*  Hama HTL - 2 meter (599 kr)
*  Monster 300 - 2 meter (750 kr)
*  Belkin PureAV - 2 meter (800 kr)
*  Kimber HDMI - 1 meter (1090 kr)
*  Monster 400 - 2 meter (1195 kr)
Frakt kommer i tillegg til de oppgitte prisene.


Kablene fra Real Cabel ligger i midterste prissjikt.

Hva med HDMI 1.3?

HDMI-teknologien blir stadig videreutviklet.
De nyeste flatskjermene og Blu-ray-spillerne bruker HDMI versjon 1.3 med større båndbredde og støtte for nye teknologier. Fordelene er foreløpig ikke så store - du får dypere farge med Deep Color, men teknologien brukes foreløpig ikke i noen Blu-ray-filmer. Automatisk leppesynkronisering skal være bedre, men er ikke noe problem med eldre HDMI-versjoner. Lydformatene Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio kan sendes som "encoded bit stream", men et har minimal betydning fordi nye Blu-ray-spillere har innebygd decoding. Ettersom 98 prosent av alle HDMI-kabler fungerer med HDMI 1.3 er det altså foreløpig liten vits i å kjøpe en spesiell 1.3-kabel.

Les også
Første bakkenett-TV fra Panasonic
Mer om
annonse