Tek.no

Nyhet

Flere butikker kutter «Åpent kjøp» på grunn av coronaviruset

Lise Åserud / NTB scanpix
23 Mar 2020 16:38

Elkjøp, Power og Komplett melder på sine nettsider at de kutter ut flere kundefordeler som en konsekvens av coronaviruset.

Alle tre melder at de kutter ut «åpent kjøp», som har gitt kunder mulighet til å sende tilbake varene de har kjøpt opptil 50 eller 60 dager etter de mottok pakken.

Elkjøp og Power sier de også kutter ut sine annonsegarantier, som har garantert kunder å få varen som har vært på tilbud gjennom hele tilbudsperioden.

«Dette innebærer at vi ikke tar imot varer du har tatt med hjem/testet hjemme.», skriver for eksempel Power på sine nettsider om frafallet av åpent kjøp.

Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp
Elkjøp

Hos Elkjøp skal endringen ha kommet etter internt ønske fra medarbeidere om å unngå smittefare, forklarer Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp til Tek.no:

– Vår viktigste oppgave nå er å ivareta våre medarbeidere. Vi fikk tilbakemeldinger internt om at det var bekymring for smittefare, derfor har vi tatt grepet om å fjerne 50 dager åpent kjøp i denne spesielle situasjonen vi alle er oppe i.

– Vi ber om forståelse for det, men vi skal selvsagt hjelpe våre kunder som har behov for dette knyttet til den midlertidige endringen i våre salgsbetingelser.

– Forbrukerrådet: Du har fortsatt angrerett

Caroline Starderud, Jurist i Forbrukerrådet

Ifølge forbrukerrådet har butikken rett til å endre vilkårene sine, ettersom både forlenget åpent kjøp og annonsegaranti ikke er lovpålagte forbrukerrettigheter. Så lenge butikkene sier ifra før de gjør endringene, og ikke tilbakedaterer avgjørelsen, er det lov.

– Butikkene står fritt til å lage egne regler når det kommer til åpent kjøp og bytterett. Åpent kjøp og bytterett er ikke noe man har krav på, men noe butikken velger å tilby kundene. Dette er i dag såpass vanlig praksis at det må forventes at butikkene informerer tydelig om at disse ordningene nå bortfaller, sier Caroline Starderud, Jurist i Forbrukerrådet, til Tek.no.

– Retten til å klage på produktet, altså reklamasjonsretten, vil gjelde uansett om det er endringer i butikkens kjøpsvilkår. Bestilte man varen over internett, vil man i tillegg ha angrerett i 14 dager fra man mottok varen. Denne gjelder også uansett, koronafrykt eller ei, avslutter Starderud

annonse

Les også