Google snur: nå får også Norge lavere YouTube-kvalitet

Men noen kan fortsatt «jukse» seg til den beste kvaliteten.

Forrige uke ble det kjent at Google, etter forespørsel fra EU, ville redusere strømmekvaliteten på alle YouTube-videoer i unionen for å hindre at internett skulle overbelastes. Så mange brukte angivelig nettet til å jobbe hjemmefra eller som tidsfordriv ved å strømme filmer mens de var samlet i eget hjem at kapasiteten nærmet seg bristepunktet.

Den gang var det ikke aktuelt for Google å sette ned kvaliteten i andre områder, men nå snur de slik at også nordmenn vil få servert dårligere videokvalitet.

Vil strømmes i 480p

I en offisiell uttalelse, gjengitt av Google Norges pressesjef Helle Skjervold, kommer det frem at selskapet nå samarbeider med myndigheter over hele kloden for å redusere påkjenningen på internett.

Som et resultat vil alle YouTube-videoer fra i dag startes i standardkvalitet, eller 480p, over hele verden.

Om du har en skjerm TV med HD- eller 4K-oppløsning vil du dermed oppleve et svært mye dårligere bilde enn du er vant til. For mobiler, som har svært små skjermer, kan imidlertid nedgraderingen bli langt mindre synlig.

Lar deg bytte manuelt

Det er greit å være klar over at du fortsatt vil ha mulighet til å skifte over til en høyere strømmekvalitet for hver video du ser på manuelt.

Om du ikke orker utsiktene til flere uker med dårlig videokvalitet, og ikke vil gjøre den manuelle jobben med å bytte til 1080p- eller 4K-kvalitet for hvert klipp, finnes imidlertid en måte å «jukse» på.

I alle fall dersom du ser på YouTube via en PC, og bruker nettleseren Chrome. Til Chrome kan du nemlig laste ned et nettlesertillegg som tvinger YouTube til å servere deg den strømmekvaliteten du ønsker deg hver gang. Være seg HD-, 1440p- eller 4K-oppløsning.

Nettlesertillegget «Automatic 4K/HD for YouTube» kan lastes ned her.

Ingen tegn til Internett-kollaps

Selv om EU har varslet om at internett vil kunne falle sammen hvis ikke videostrømmetjenestene tar grep, får de ikke medhold i det fra internettleverandører. Her i Norge kunne både Altibox og Telenor forrige uke bekrefte at de ikke har hatt kapasitetsproblemer etter at store deler av landet har måttet ty til hjemmekontor.

Også andre selskaper, som Apple, Amazon, Facebook, Instagram og Netflix har skrudd ned kvaliteten på innholdet som leveres gjennom tjenestene deres i Europa for å redusere belastningen på internett.

annonse