Tek.no

Nyhet

Google: – I 2017 vil vi lansere Project Ara

Modultelefonen til Google ser ut til å nå forbrukerne allerede neste år.

Google/Skjermdump fra YouTube
22 Mai 2016 17:08

For snart et år siden kunne vi melde om at Googles selvbyggermobil, kjent under kodenavnet «Project Ara», hadde problemer og ville bli utsatt. Etter planen skulle de første versjonene ha kommet i salg i Puerto Rico allerede høsten 2015, men etter utsettelsen var lansering plutselig i 2016:

https://twitter.com/ProjectAra/status/633358044517154816
Modulene klikkes enkelt på plass.
Google/Skjermdump fra YouTube

Nå har vi imidlertid kommet ganske langt inn i 2016, uten at noen modultelefon har vist sitt åsyn. Hva skjer? Jo, ifølge Engadget har Google nå gått ut med ny informasjon, og hevder utviklerversjonen vil lande i inneværende år.

Deretter vil forbrukerversjonen rulles ut for fullt i 2017, slik at både du og jeg og naboen kan skaffe oss en telefon der vi enkelt skal kunne poppe ut hver enkelt del og erstatte den etter eget forgodtbefinnende.

Modulene skal komme i mange farger.
Google/Skjermdump fra YouTube/Tek.no, montasje

Mekaniske fester grunnet magnet-problemer

Hva med en e-papir-skjerm på baksiden, kanskje?
Google/Skjermdump fra YouTube

Informasjonen ble offentliggjort av Google på deres pågående utviklerkonferanse, Google I/O 2016. Alt ligger dermed til rette for at Project Ara faktisk vil manifestere seg i form av en telefon der du kan poppe inn nye deler av ymse slag. Nytt kamera? Null problem. Dårlig batteri? Sett inn et større!

Vel, i teorien, i det minste. I starten ser det ifølge Engadget ut til å være sparsomt med tilgang på nye moduler, men flere produsenter –eksempelvis Sony og Toshiba – skal etter sigende være med på lasset for å produsere slike.

Eller hva med en utslagbar kamerastøtte?
Google/Skjermdump fra YouTube

I starten skal det også være «kun» seks modulplasser på rammeverket, men i fremtiden vil det bli mulig å lage mindre moduler og dermed feste flere på samme område. Alle nye moduler vil dessuten være bakoverkompatible.

De vil imidlertid ikke festes med magneter, slik som først tenkt. Det var skrinleggingen av magnetene som forårsaket utsettelsen i første omgang, ettersom de rett og slett ikke holdt delene godt nok sammen. Derfor vil festene nå være mekaniske.

Modulene er videre blitt flatere enn før, og hele telefonen ser mer eksklusiv ut. Det skal bli mulig å fjerne moduler mens telefonen kjører, forutsatt at de aktivt løses ut gjennom telefonens menyer. Eller eventuelt bruke «OK Google»-funksjonen til å poppe dem ut, om du vil.

Uansett: vil du vite mer, så kan du se Googles egen presentasjonsvideo under:

Vi har allerede testet verdens første modulære telefon:
TEST: Fairphone 2 er en rettferdig mobil du kan reparere selv »

(Kilde: Engadget, YouTube)

Les også
Google skal ha skrotet byggekloss-mobilen sin
annonse

Les også