Tek.no

Nyhet

Her går SpaceX-raketten i oppløsning

Den seneste SpaceX-oppskytningen mislyktes fullstendig.

YouTube/NASA
29 Juni 2015 05:30

Tesla-grunnleggeren Elon Musk og selskapens hans SpaceX har satt seg som mål å lande det første rakettrinnet igjen etter oppskytninger til verdensrommet, et viktig ledd i å gjøre romreiser vesentlig billigere. Dette har vist seg å være et svært krevende kunststykke, men selskapet gir seg såvisst ikke.

Som SpaceX meldte på hjemmesiden sin ble det gjort et nytt forsøk på å lande det første raketttrinnet igjen på søndag klokken 16:00 på ettermiddagen norsk tid. Denne gangen gikk det imidlertid så galt at SpaceX ikke engang kom i gang med landingsforsøket.

Dem som hadde benket seg ned for å se direktesendingen av oppskytningen på Internett ble nemlig vitne til at Falcon 9-raketten på dramatisk vis gikk fullstendig i oppløsning, kort tid etter at den hadde lettet fra bakken.

Her er SpaceX-raketten i ferd med å lette fra bakken. Noen sekunder senere går den i oppløsning. Foto: YouTube/NASA

«Anti-intuitiv» årsak

SpaceX la ut en tidlig Twitter-melding hvor de skrev at fartøyet hadde opplevd en «uregelmessighet» under oppstigningen, og at etterforskning var underveis. I videoen, som ble lastet opp på YouTube av blant andre nyhetsbyrået AP, kan man imidlertid tydelig se at fartøyet brytes opp i små deler.

Siden etterforskningen ennå pågår foreligger ikke alle detaljene omkring årsaken til at raketten gikk i oppløsning. Elon Musk skrev imidlertid på Twitter at det oppstod et overtrykk i det øvre trinnet av tanken med flytende oksygen, som er én av drivstoffkomponentene i raketten.

Musk skriver også at årsaken er «anti-intuitiv», som altså antyder at det var vanskelig å forutsi feilen. Flere detaljer om akkurat hva som skjedde vil komme frem etter hvert som etterforskningen gir resultater.

ISS-astronautene trygge

Uhellet innebærer at det amerikanske romfartsbyrået NASA mistet en stor last som var på vei til den internasjonale romstasjonen ISS. Byrået kan imidlertid forsikre at hendelsen ikke vil medføre noen krise, og at de nå skal lære av uhellet og komme sterkere tilbake.

– Vi er skuffet over tapet av forsyninger i det seneste SpaceX-oppdraget til ISS, men astronautene om bord på stasjonen er trygge og har tilstrekkelige forsyninger for flere måneder. Vi vil jobbe tett med SpaceX for å forstå hva som skjedde, fikse problemet og returnere til oppdraget, skriver NASA på bloggen sin.

Dermed har SpaceX altså ennå til gode å foreta en vellykket landing av det første rakettrinnet. Det første forsøket fant sted i januar og endte med en spektakulær krasjlanding. Selskapet kom nær en vellykket landing med sitt andre forsøk, men i siste liten tippet raketten over sidelengs og eksploderte.

SpaceX har nå fått en konkurrent: Slik skal det tyske selskapet unngå krasjlandingene »

Les også
Her er kapselen som SpaceX skal bruke til å frakte astronauter ut i rommet
Les også
Her testes raketten som skal bringe mennesker til Mars
Les også
Hvor vanskelig er det å skyte opp en av USAs største atomraketter?
Les også
Skal unngå krasjlandingene til SpaceX-rakettene
Les også
NASA gir SpaceX etterlengtet sertifisering
Les også
Ny video viser hele SpaceX-krasjlandingen i slow motion
Les også
Se video: SpaceX-raketten hadde nok en mislykket landing
Les også
Oppdatert med video: Se den dramatiske SpaceX-krasjlandingen
Les også
SpaceX-raketten traff droneskipet hardt
annonse

Les også