– Batterisutring har blitt en folkesport, men det kan bli mye verre enn i dagens toppmodeller

En telefon til 370 kroner er faktisk helt grei å bruke, hvis det fortsatt er liv i den.

Mobiltelefonene vi kjøper i Norge koster som regel nord om 3 000 kroner. Ofte snakker vi om det dobbelte av det igjen, dersom målet er inneværende Galaxy S, Xperia eller iPhone. Toppmodeller er vel og bra, men de siste årene har kvaliteten på billigere telefoner økt bratt. En telefon til 1 500 kroner kan være knallbra å bruke, men hvor billig kan det bli før brukeropplevelsen blir virkelig dårlig?

I forrige uke satte jeg igang en telefon til 370 kroner med mål om å bruke den så mye som mulig denne uka.

En smarttelefon til under 400 kroner

Den er enkel, og den liker ikke benchmark-apper så godt. Men den er helt grei å bruke, helt til batteriet tar slutt.

Til å snuse litt på det har vi fått tak i to av telefonene Telenor selger i fremvoksende markeder. Begge er merket med Symphony, og de koster henholdsvis 370 og 750 kroner, dersom vi regner om i norske priser. Den billigste er altså, såvidt vi vet, billigere enn alt du kan kjøpe av smarttelefoner i Norge, mens den dyreste ville hatt noen konkurrenter også her på berget. De fleste av dem med en eldgammel Android-utgave, eller Windows som operativsystem.

Etter det første døgnet med Symphony E78, den billigste av de to, hadde jeg rukket å sette opp telefonen med e-post, Facebook-konto og Spotify. Mirakuløst nok gikk det helt greit, og uten de helt store plagene.

Ett tydelig tegn på at dette er en veldig, veldig billig telefon er at Android-utgaven som kjører på den ikke er helt fersk. Her er det Android 4.4.2 som gjelder, og i oppsettprosessen måtte jeg innom nettleseren for å få satt opp Google-konto med tostegsverifisering. Dette gikk likevel helt greit. Kjøper du en av de aller billigste Android-telefonene du kan få tak på, risikerer du å få enda eldre utgaver av operativsystemet enn denne.

Under ser du en oversikt over de to telefonene sammenliknet med to meget gode modeller som er i salg her på berget:

Symphony E78Symphony V85Motorola Moto G (3. ed) Samsung Galaxy S7
Pris377 kronerOmtrent 750 kronerFra 1500 kronerFra 6000 kroner
Oppløsning800 x 480 piksler, LCD TN960 x 540 piksler1280 x 720 piksler2560 x 1440 piksler
Skjermstørrelse4 tommer4,7 tommer5 tommer5,1 tommer
Maskinvare2 x 1,3 GHz, Mali-400 GPU, 512 MB RAM4 x 1,3 GHz, Mali-400, 1 GB RAMQualcomm Snapdragon 410, 4 x Cortex A53@1,4 GHz, 1 GB RAMSamsung Exynos 8890, 4 x Cortex A53@1,6 GHz + 4 x Exynos M1@2,3 GHz, 4 GB RAM
AndroidversjonAndroid 4.4.2 KitKatAndroid 5.1 LollipopAndroidAndroid 6 Marshmallow
Lagringsplass4 GB, plass for MicroSD8 GB, plass for MicroSD8 GB, plass for MicroSD32 GB, plass for MicroSD
Hovedkamera2 megapiksler8 megapiksler, autofokus13 megapiksler, f/2.0, autofokus, totoneblits12 megapiksler, f/1.7, autofokus, optisk stabilisert, 1/2,6" sensor
Frontkamera0,3 megapiksler5 megapiksler5 megapiksler, f/2.25 megapiksler, f/1.7, autofokus
Batteri1 400 mAh3 000 mAh2 470 mAh3 000 mAh
AnnetEkstra deksel følger medEkstra deksel følger medVanntettVanntett

Ikke rask, men rask nok

En ting vi ikke kommer fra med såpass rimelig maskinvare er at ingenting går kjempefort. Folkene bak Symphony-modellene skal likevel ha for at det er svært sjelden ting stopper helt opp. Joda, animasjoner går litt tregt, og hopping mellom apper tar lenger tid enn med andre telefoner, men følelsen av at man ikke aner om noe er i ferd med å skje eller ikke dukker som oftest ikke opp her. Det er godt jobba, med tanke på de to aldrende og svake prosessorkjernene som bor inni her.

For å avhjelpe utålmodigheten litt ble imidlertid Spotify ganske raskt fyrt opp. Appen drar naturlig nok en del ekstra ytelse fra telefonen, men den helt store forskjellen med og uten Spotify i gang merket jeg ikke.

Det som derimot skal sies er at lyden i denne telefonen er mer enn godkjent. Jeg koblet til et sett hodetelefoner som koster temmelig nøyaktig ti ganger så mye som telefonen, i form av Denons MM400. Opplevelsen er over all forventning, med et bredt og fint lydbilde, god diskant og lite overvekt på noen deler av lyden er faktisk en telefon til 370 kroner en spilledåse av rang. Det var nokså uventet. Bittelitt høyere volum hadde vært kjekt for mer tungdrevne hodetelefoner, men det er omtrent det vi har å bemerke.

Xplorer E78 er akkurat kraftig nok til å klare seriestrømming over nettet. Men skjermen gir ikke den beste opplevelsen, og det er greit å ha en strømkabel i nærheten.

Alltid tom for strøm

Over noen flere dager fikk jeg raskt merke det aller største problemet med denne billige telefonen. Selv om vi vet at mobilverdenen har gått fremover på alle punkter de siste årene ble jeg likevel litt overrasket over hvor skoen trykket.

Telefonen har knapt batteritid til noe som helst. Den kan være full av strøm på morgenen, og selv med relativt lite bruk gjennom dagen rakk den å gå tom til jeg skulle ta t-banen i retning hjem etter arbeidsdagen.

Da blekner både den blasse skjermen, og den trege prosessoren inni. Ingenting av dette er i nærheten av å overskygge viktigheten av at denne telefonen nærmest må holdes konstant tilkoblet strøm for å virke. Den bruker også votter og vinter på å lade opp, og etter en time i kontakten har man gjerne bare 18-20 prosent med seg på slep.

Hva med den «dyre» utgaven?

Den mer påkostede modellen til 750 kroner er vesentlig kjappere i ytelsestester, men i bruk oppleves den omtrent lik på ytelse. Skjermen er imidlertid mye bedre.

Resultatet er at jeg store deler av uken har måttet bruke backuptelefonen fremfor denne. Skal jeg være ærlig har jeg ikke fått brukt den lille Symphony-en i nærheten av så mye som jeg hadde ønsket. Den har rett og slett vært strømtom mesteparten av tiden jeg har ønsket å bruke den, til tross for å ha fått seg opp mot halvannen lading i døgnet.

Så hva med største utgave Symphony, da? Den har både bedre skjerm, raskere maskinvare og nyere Android. Skjønt, helt ferskt er det ikke. Du må leve med Android 5.1, om enn med sikkerhetsoppdateringer frem til november i fjor.

En litt utradisjonell organisering av SIM-kort gjorde det litt krøkkete å komme igang med telefonen. Hoved-SIM-kortet er en vanlig SIM-plass, altså den gode gamle Mini-SIM-en, og ikke nano- eller micro-variantene. Den bor en etasje under de åpenbare SIM-plassene inni telefonen.

Haugevis av reklamevare forhåndsinstallert

Vel oppe fant jeg et lite lass forhåndsinstallert programvare, inkludert Opera Mini som hadde lyst til å selge meg spill i nedtrekksmenyen. Takk for det, Opera. Til å drive med annonseblokkering er dere fælslig glade i å reklamere selv. Den nå kinesiske appen ble svært raskt deaktivert. Den lot seg ikke fjerne helt.

Det virker åpenbart at mange aktører har hatt sin del av æren for at Symphony V85 er så billig som den er. Og resultatet er at menyene er stappfulle av skrot vi ikke vil ha, og som til dels gjør telefonen tregere enn den behøver å være.

Apropos tregheter. Telefonen har både den irriterende appen Clean Master og en innebygget funksjon som skal gjøre det samme. Resultatet er varslinger i hytt og pine om at apper har blitt ryddet i. Clean Master fikk seg raskt en joggesko i bakspeilet, og ble tuppet ut av telefonens lagringsplass, men den innebygde funksjonen var det verre å bli kvitt.

Varslingsfeltet okkuperes omtrent konstant av beskjeden «Some apps are cleaned up automatically». Irriterende bruk av varslingssenteret som jo helst skal være for varslinger vi faktisk behøver. Det ser ikke ut til å være noen mulighet til å skru av denne funksjonen, som er dypt integrert i telefonprogramvaren.

Dobbelt så dyr, litt raskere

Begge disse telefonene koster betydelig mindre enn variantene det selges flest av i Norge. Likevel er det helt ålreite å bruke, om man ser bort fra den elendige batteritiden.

I vanlig bruk er imidlertid også denne telefonen helt grei. Men foruten at skjermen er mye bedre enn i den billigere, ser vi ikke så tydelige tegn som vi burde på at dette er en telefon som koster dobbelt så mye.

Den, som sin lillebror, er rask nok til vanlig surfing, e-postlesing og litt bruk av sosiale medier. Men heller ikke her er batteriet noe å rope hurra for, og lading tar halve dagen selv med en kraftig lader.

Alt i alt er tilstandene for disse billige telefonene overraskende gode på noen områder. De er tross alt raske nok, og helt greie å bruke i mange sammenhenger. De har ikke fantastiske skjermer eller kamera, men det er heller ikke så nødvendig for at en telefon skal få til grunnoppgavene sine.

Mye bedre batteritid nå enn før

Da er det langt viktigere at telefonen faktisk fortsatt står på når man plukker den opp av lommen, og det har altså disse telefonene ved flere anledninger ikke gjort.

Sutring over batterikapasitet i mobiltelefoner er nærmest en folkesport, og vi har gjort det i årevis. Den største lærdommen etter denne uken handler altså om hvor bra vi tross alt har det på batterifronten. Telefonene de fleste av oss har anledning til å kjøpe går saktens tomme for batteri de også, men de har en helt annen varighet enn dette her.

Og selv de billigste telefonene i det norske markedet lader vesentlig kjappere enn disse her.

Skal du ha en god og billig telefon i det norske markedet er som regel Motorolas Moto G-modeller svært gode kjøp.

Les også
Ser du denne grå stripen på iPhone-skjermen din har du et problem
Mer om
annonse