Nyhet

2000 i masseslagsmål på iPhone-fabrikk

Foxconn stenges etter opptøyer.

Den kinesiske elektronikkprodusenten Foxconn har tidligere vært i hardt vær for arbeidsforholdene på fabrikken. Søndag kveld brøt det ut opptøyer på Foxconns fabrikk i Taiyuan, som produserer elektronikk for blant andre Apple, Hewlett-Packard, Microsoft og Sony.

Det er også Foxconn som produserer Apples nye iPhone 5-mobil.

Rundt 2000 arbeidere skal ha barket sammen i et masseslagsmål på en sovesal. Slagsmålet skal ha oppstått etter en krangel mellom flere ansatte rundt klokken 23 søndag kveld.

Ifølge BBC skal rundt 40 personer være skadet i slagsmålet, og fabrikkledelsen har sett seg nødt til å midlertidig stenge ned produksjonen ved fabrikken. Anlegget kan komme til å forbli stengt i flere dager, ifølge Reuters.

79 000 ansatte

Den aktuelle fabrikken er en av flere fabrikker som eies av Foxconn, og har rundt 79 000 ansatte. Ifølge Foxconn sysselsetter selskapet rundt 1,1 millioner mennesker i hele Kina.

Det lokale politiet etterforsker nå hva som er årsaken til krangelen, som ifølge Foxconns talsmann Louis Woo ikke skal være arbeidsrelatert.

Foxconn og Apple har i det siste jobbet for å forbedre arbeidsforholdene ved fabrikken, og det ble tidligere i år gjennomført inspeksjoner ved fabrikken.

Opptøyer og demonstrasjoner ved fabrikker har blitt stadig mer vanlig i Kina, og arbeidere har begynt å kreve høyere lønn og bedre arbeidsforhold.

– De er mer villige til å stå opp for sine rettigheter, og til å protestere mot urettferdighet, sier Geoffrey Crothall i China Labor Bulletin til New York Times.

(Kilder: BBC, New York Times og Reuters)

Les også
Russiske prester vil bannlyse Apple-logoen
Les også
Vi har prøvd nye iPhone 5
Les også
Apple-fabrikkene i Kina får bedre arbeidsforhold
Les også
Foxconn benekter selvmordsforbud
annonse