Tek.no

Nyhet

Her finner du alt Apple lanserte onsdag kveld

Apple sparte ikke på kruttet.

Kurt Lekanger
9 Sept 2015 14:30

Onsdag kveld lanserte Apple en rekke nye produkter på en stor pressekonferanse i Civic Auditorium i San Francisco. Ryktene før lanseringen var mange, og det viste seg at de aller fleste ryktene stemte.

Apple startet med å lansere iPad Pro, som du kan lese mer om her. Høydepunktet var imidlertid lanseringen av to nye iPhone-er, iPhone 6S og 6S Plus. Vi fikk også se en splitter ny Apple TV, og som flere av ryktene ville ha det til var det mye fokus på Apple TV som spillkonsoll.

Les mer om iPhone 6S her »
Les mer om iPad Pro her »
Les mer om nye Apple TV her »

Tek.no er tilstede på lanseringen i San Francisco, og har dekket lanseringen «live» på denne siden.

Liveblogg (omvendt kronologisk rekkefølge, start nederst):

21:07: Da var det slutt. Vi beveger oss nå over til demoområdet. Sniktitter på iPhone 6S, 6S Plus og de andre produktene kommer etter hvert.

21:03: iOS 9 vil bli tilgjengelig fra 16. september.

21:00: Apple beholder iPhone 5S og 6. De "gamle" iPhone-ene blir billigere.

Telefonene kan forhåndsbestilles fra 12. september, og er tilgjengelig fra 25. september. I løpet av året vil telefonen være tilgjengelig i mer enn 130 land.

Norge var ikke med på listen over land som får telefonen i første runde.

Slik ser den nye iPhone-familien ut.
Amerikanerne får en slags abonnements-tjeneste på iPhoner, slik at de alltid får den nyeste modellen for en fast månedspris.
iOS 9 er rett rundt hjørnet.

20:59: Tekniske spesifikasjoner på iPhone 6S og 6S Plus:

20:58: LTE-støtten (4G) skal ha blitt bedre og støtter 23 frekvensbånd.

Og Apple har laget en egen app som skal gjøre det enklere for Android-brukere å gå over til iPhone. Samsung har en lignende app som hjelper med å få informasjonen fra din gamle iPhone over til Samsung-mobilen, for øvrig :-).

Apple har laget sin første Android-app: En app for å hjelpe Android-brukere over til iOS-plattformen.

20:54: Live Photos er en ny funksjon. Du presser med 3D Touch på et bilde, og plutselig blir bildet til en slags video. Det er imidlertid fortsatt et bilde, men kameraet spiller inn et lite øyeblikk før og etter at bildet er tatt, slik at bildet blir animert. Noe lignende har vi vel sett på HTC-telefoner.

Den nye Live-funksjonen i kamera-appen tar bilder før og etter du trykker på bilde-knappen, slik at du kan ta "levende bilder" i full oppløsning.

20:52: Også frontkameraet er oppgradert. iPhone 6 hadde ganske beskjedne 1,2 megapiksler frontkamera. Nå er kameraet oppgradert til 5 megapiksler. Den nye funksjonen "Retina Flash" lar hele skjermen på telefonen lyse opp, slik at den fungerer som "blits" når du skal ta selfies.

20:50: Det nye kameraet har støtte for 4K-video.

iPhone 6S kan ta opp videoklipp i 4K-oppløsning.

20:46: Kamera: iPhone 6S har fått bedre oppløsning – opp fra 8 megapiksler (iPhone 6) til 12 megapiksler i iPhone 6S. Apple har tatt grep for å redusere problemer med bildekvaliteten som ifølge Apple kan oppstå om man pakker bildepunktene på sensoren for tett. Med "deep trench isolation"-teknologi skal det være mindre problemer med bildestøy bl.al.

Kameraet skal også ha fått bedre autofokus.

Phil Schiller fra Apple viser frem det nye kameraet til iPhone 6S. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

20:45: 2. generasjon Touch ID (fingeravtrykksleser). Mange har hatt litt trøbbel med den første fingeravtrykksleseren, denne skal visstnok ha blitt bedre.

20:44: De nye iPhone-ene har en M9-coprosessor som registrerer bevegelser.

Denne lille saken gjør at Siri kan være "alltid på".

20:41: Andy Wafer fra Pixeltoys kommer på scenen for å vise frem nye spill til iPhone. Med 3D Touch kan du trykke hardere eller lettere for å zoome inn i spillet.

20:40: Tekniske speks for iPhone 6S: 3. generasjon A9X-brikke, ny transistorarkitektur. 70 prosent raskere enn A8, 90 prosent raskere grafikk – ifølge Apple.

20:39: Med 3D Touch kan du gjøre ulike ting med apper, uten å åpne appen. Du kan f.eks. trykke lett på Facebook-appen for å oppdatere status uten å åpne appen helt.

Trykker man lenge på et sted i Apples kart-app, får man opp informasjon om stedet.
Man kan bytte mellom apper ved å trykke hardt på siden av skjermen, og dra fingeren over mot den andre siden.

20:36: Federighi demonstrerer e-post-appen, og hvordan du med et lett trykk på en e-post kan forhåndsvise e-posten, eller et hardt trykk kan gå inn på e-posten.

Craig Federighi.

20:35: Sensorer på baksiden av skjermen registrerer avstanden mellom glasset og lyskilden bak skjermen.

20:31: De nye iPhone-modellene vil få force touch-skjerm – og teknologien vil kalles 3D Touch. Skjermen er ikke safirglass, men noe Apple kaller ion-X. Skjermen registrerer hvor hardt du trykker, og iOS utfører ulike operasjoner alt ettersom.

Trykker man litt ekstra på skjermen, får man opp flere valg.
Apple kaller den nye funksjonen 3D-touch.

20:29: De nye telefonene kommer i flere farger: Sølv, gull, space gray og rose gold. Ryktene om en rosa iPhone var altså sanne.

Ryktene om en rosa iPhone 6S stemte.

20:25: Nå lanseres nye iPhone-modeller. iPhone 6S og 6S Plus.

Ifølge Cook vokste iPhone 35 prosent år-over-år. Og veksten i Kina var på 75 prosent. Det er imidlertid ikke så voldsomt lenge siden iPhone ble introdusert i Kina.

20:25: Tim Cook kommer tilbake på scenen.

20:22: Spesifikasjonene til Apple TV: 64-bit A8-brikke (altså ikke like kraftig som i iPad Pro, som har fått A9X), Bluetooth 4.0, 802.11ac wifi med MIMO, IR-mottaker. På baksiden er det HDMI-uttak og Ethernet-kontakt. Aksellerometer og gyroskop. Fjernkontrollen varer opptil 3 måneder før du må lade den. Prisene vil ligge på 149 dollar for 32 GB- og 199 dollar for 64 GB-versjonen.

20:17: Michele Peluso fra Gilt kommer på scenen for å vise hvordan man kan shoppe via Apple TV. Og så er det snakk om baseball-resultater og annen sportsinfo levert via Apple TV.

Apper er et stort fokus i nye Apple TV, og amerikanerne ha selvfølgelig laget en app for baseball.

20:14: Vi får se flere spill til Apple TV. Ser ut til at Apple virkelig kaster seg inn i konsollkrigen. Beat Sports er ett av de nye spillene. Du bruker den nye fjernkontrollen til å spille med. Den har bevegelsessensor, som du bruker sammen med touchpaden. Litt usikker på hvordan dette vil funke i praksis, sammenlignet med mer tradisjonelle håndkontroller.

20:11: Multiplayer-mulighet er nytt på Apple TV. I demoen på scenen får vi se hvordan to spillere kan spille Crossy Road mot hverandre via nettet.

20:10: Massevis av apper er lansert eller har kommet i nye versjoner til Apple TV. B l.a. Hulu, Netflix, HBO. Og nå kommer Guitar Hero for Apple TV. Og spillet Crossy Road, som ligner på gode gamle Frogger.

20:08: Eddie Cue tilbake. Nye Apple TV kjører et nytt OS Apple har kalt "tvOS". Om dette er iOS med noe oppå, eller hva, det er litt uklart.

Eddie Cue.

20:07: Brukergrensesnittet virker så langt vi kan se oversiktlig og ryddig.

Spør man Siri om hvem som er med i filmen, dukker skuespillerne opp på bunnen av skjermen.

20:06: Vil du se nye filmer som egner seg for barn, kan du spørre Siri om dette, og få listet opp alle filmer.

20:01: Brukergrensesnittet er frisket opp. På startskjermen har du oversikt over filmer, tv-serier, etc.

Du kan bruke touchpaden til å kjapt spole fremover og bakover i videoen, og du kan gi Siri talekommandoer for å f.eks. hoppe tilbake. Og en ganske festlig funksjon: Hørte du ikke hva skuespilleren sa? Da sier du bare til Siri "What did she say?", og videoen spoles litt tilbake.

20:00: Til venstre på fjernkontrollen er det en egen Siri-knapp som aktiverer Apples talegjenkjenning. Trykk inn den og fortell Apple TV hva du har lyst til å se. Søket skjer på tvers av ulike innholdsapper, som Netflix, iTunes, HBO og Showtime – og flere tjenester kommer etter hvert. (Hva som vil være tilgjengelig i Norge fra start, er ikke godt å si foreløpig).

Fjernkontrollen har berøringsområde helt på toppen.

19:59: Eddie Cue kommer opp på scenen for å vise frem den nye Apple TV. Den har nå fått en ny fjernkontroll med integrert touchpad øverst.

19:55: Cook sier det ikke har skjedd mye innenfor TV. – Fremtiden til TV er apper, hevder han. Cook mener dette til en viss grad har skjedd allerede, siden veldig mye av tv-konsumet vært kommer fra apper, eller fra tjenester som Netflix. – Du kan søke etter det du vil, du kan se det når du vil, sier han.

Cook forteller at de trenger en ny type TV, bygget på kraftig maskinvare, med et moderne operativsystem, ny brukeropplevelse, og en App Store.

19:53: Tim Cook er tilbake på scenen. Nå kommer ny Apple TV.

Tim Cook.

19:52: Lanserer også iPad Mini 4. Dette er iPad Air 2 i en mindre innpakning.

19:47: Oppsummering av spesifikasjonene til iPad Pro: 12,9-tommers Retina-skjerm, 3. generasjon A9X 64-bit-brikke, fire høyttalere, 10 timers batteritid, 8 megapiksel iSight-kamera, 80211ac med MIMO, opptil 150 Mbps LTE (4G), Touch ID.

Prisene ligger på 799 dollar for 32 GB, 949 dollar for 128 GB og 1079 dollar for 128 GB. Antagelig blir norske priser bortimot tigangeren av dette – altså fra rundt 8000 kroner for den billigste iPad Pro-modellen. Pennen koster 99 dollar – du kan antagelig regne med 800-1000 kroner i Norge. Ikke billig, med andre ord.

Tilgjengelig fra og med november.

Ganger du dette med ti, så nærmer du nok deg den norske prisen.
Ganger du dette med ti, så nærmer du nok deg den norske prisen.

19:43: Demo av en ny app som kalles 3D4Medical. Irene Walsh viser hvordan du kan zoome inn på et menneskeskjelett og se på ulike deler av kroppen. Animasjoner av hvordan muskler og ledd fungerer. Ganske stilig, og krever sikkert litt prosesseringskraft også. Det skal være mulig å simulere operasjoner, dette er altså et proffverktøy beregnet på leger og helsepersonell.

19:40: Eric Snowden fra Adobe kommer på scenen for å vise frem tre Adobe-apper til iPad Pro. Han viser hvordan TypeKit-fonter for første gang er tilgjengelig på iPad. Adobe Fix er en ny app som er en del av Photoshop-familien, og for bl.a. fotoredigering. Du kan tegne og male med Apple Pencil.

iPad-versjonen av Adobe Photoshop kan gjenkjenne ansikt. Her fikset han smilet til modellen fra litt småsur...
Til litt gladere.

19:37: Den store skjermen gjør at du kan ha Word og Excel ved siden av hverandre på iPad Pro-skjermen. Koenigsbauer demonstrerer hvordan du kan kopiere og lime elementer fra den ene appen til den andre.

I PowerPoint kan du tegne sirkler med fingeren, og appen skjønner automatisk at det er en sirkel og sørger for at den blir rund og fin.

19:35: Jony Ive får inn Office-sjef Kirk Koenigsbauer fra Microsoft (!) til å demonstrere Microsoft Office for iPad. Det må vel være første gang i historien at Microsoft er på scenen under en Apple-presentasjon. :-)

Microsoft er blant selskapene som har spesialdesignet appene sine for iPad Pro.

19:32: Sensorer i Apple Pencil registrerer hvor hardt du trykker, vinkelen på pennen, osv. Det kommer en ny Notes-app som du kan tegne og ta notater i.

19:30: Og jammen kommer ikke også Apple med PENN til iPad Pro: Apple Pencil

iPad Pencil.

19:28: Apple introduserer det de kaller Smart Keyboard til iPad Pro. Kanskje de prøver å ta opp konkurransen med Microsoft Surface? Tastaturet kobles til iPad Pro via en ny kontakt som kalles "Smart Connector", som ser ut som tre små kontaktpunkter.

Deksel med innebygd tastatur.

19:26: Grafikkytelsen i iPad Pro skal mye bedre enn tidligere iPad-er, og Apple kaller det "console class" grafikkytelse.

Batteritiden er oppgitt til 10 timer. De har også puttet inn en bedre lydløsning med fire høyttalere.

4 høyttalere.

19:24: iPad Pro-spesifikasjoner: A9X-brikke, som er 3. generasjon 64-bit-brikke fra Apple. 2x minnebåndbredden til A8X og 2x raskere lagringsytelse i iPad Pro, ifølge Schiller. A9X er ifølge Apple 1,8x raskere enn A8X i Air 2.

Heftig oppløsning!

19:22: iPad Pro er 12,9 tommer stor – så ryktene stemte altså. Ifølge Schiller betyr det at når du legger en iPad Air 2 oppå, så er den like høy som bredden til iPad Pro. Skjermen har 5,6 millioner piksler - mer enn Retina MacBook Pro.

iPad Pro er den største iOS-enheten fra Apple så langt.

19:20: Apple har nettopp lansert iPad Pro. Phil Schiller kommer opp på scenen for å vise frem det som ser ut til å være en GIGANTISK iPad.

iPad Pro er offisiell.

19:17: Ipad!

Tim Cook er tilbake på scenen for å snakke om iPad. Apple samarbeider med IBM og Cisco om bruk av iPad i bedriftene.

– I dag presenterer vi den største iPad-nyheten, siden iPad, sier Cook.

19:15: Det vil komme flere nye farger: Gold og Rose Gold i "anodisert aluminium". Og en "Product Red"-versjon i rødt, til inntekt for bekjempelse av AIDS.

Rosa klokke, sa du?

19:14: Apple Watch kan nå fås med lær-reim. De har også samarbeidet med Hermes, og du kan få reim og "watch-face" med disse.

Slik ser noen av variantene ut.

19:11: Med AirStrip kan faktisk en lege eller sykepleier se pulsen til både moren og til et barn i magen live, og vi fikk faktisk også HØRE pulsen til barnet.

19:08: Vi får besøk på scenen av Dr. Cameron Powell fra et selskap som heter AirStrip. Han presenterer en app til Watch beregnet på helsevesenet, som kan gi informasjon om puls og andre vitale data på klokken, og gi leger tilgang til for eksempel informasjon om pasienter. Vi får se at dataene oppdateres live på klokkeskjermen.

En ny app kalt Airstrip kan vise deg direkte oppdatert informasjon om hjerterytmen din.

19:05: Jeff Williams, sjef for Apple Watch, kommer på scenen. Det er over 10.000 apper til Apple Watch. Og nå kommer også Facebook Messenger til Apple Watch, forteller Williams. Andre apper som kommer er iTranslate, og en app for å styre GoPro.

Facebook Messenger kommer til Apple Watch.
Kart-appen på klokken vil nå ha støtte for kollektiv-trafikk.

19:02: Da kom Tim Cook inn på scenen. Han starter med å snakke om Apple Watch. "For noen måneder siden ble Apple Watch tilgjengelig rundtom i verden", sier han. Cook forteller om Apple Pay og Siri og om hvordan dette brukes på Apple Watch.

18:58: "Vennligst skru alle dingsene deres på stillemodus", fikk vi nettopp beskjed om over høyttaleranlegget.

18:55: Bare fem minutter til vi er igang. Og vi har fått PERFEKT plassering i salen, med finfin oversikt til spetakkelet.

Ventemusikken er "selvfølgelig" levert av Apple Musics Beats 1 Radio :-).

18:40: Da er vi på plass i salen, og fulle av forventninger. Vi vet jo at det kommer nye iPhoner, men hva med Apple TV? Den gamle begynner jo å bli gammel...

18:06: Står i kø – venter å slippe inn i salen om få minutter!

17:15: Vår utskremte medarbeider Finn Jarle Kvalheim sitter i bussen på vei til Bill Graham Civic Auditorium i San Francisco, hvor Apples lanseringsshow starter om i underkant av to timer.

Les mer om iPhone 6S her »
Les mer om iPad Pro her »
Les mer om nye Apple TV her »

Les også
Dette tror vi Apple lanserer i kveld
Les også
Det tok sin tid, men Apple oppgraderer snart Remote-appen for å støtte nye Apple TV
Les også
Apple: - Det er helt umulig å hente ut data fra låste iPhone-telefoner
Les også
Denne Apple Macintosh-kopien er laget av gull og tre
Les også
– iPhone 6S kommer snart i salg i Norge
Les også
iOS 9: Nå oppdateres iPhone-en din
Les også
Vil kanskje la deg slette Apples forhåndsinstallerte apper
Les også
Denne gjør nettbrettet ditt gjennomsiktig
Les også
Apples kjempe-iPad har allerede fått et nytt tastatur
Les også
Skal bygge bil som er designet på nettbrett
Les også
iPad har blitt ny og diger
Les også
Vi har prøvd nye Apple iPhone 6S og 6S Plus
Les også
iOS 9 åpner for Apple Watch i Norge
Les også
Nå åpner Apple Music
annonse

Les også