Nyhet

Full sky-krig om bildene dine

Kampen om de digitale bildene hardner til nå når Google har lansert sitt nye bildebehandlings- og bildearkivprogram Bilder.

Side 1

Vi har sett nærmere på likheter og forskjeller mellom Googles nye alternativ til Bilder-programmet som Apple lanserte i ferdig versjon i april.

Selv om den ene er litt mer kryssplattform-orientert enn den andre, er de for erkerivaler å regne.

Photos – Bilder

Photos er det engelske navnet på den nye Google-løsningen, og derfor ble det naturligvis Bilder på norsk.

Apples nye bildeprogram heter også henholdsvis Photos på engelsk og Bilder på norsk.

Så når du skal google etter tips om bruken av ett av de to programmene, må du spisse søket med mye tilleggsinformasjon. Ellers risikerer du å få mange tips om Google Bilder når du egentlig er på jakt etter informasjon om Apple Bilder – eller omvendt.

Dessuten er jo dette generiske begreper som treffer så bredt at det nesten er slitsomt å google dem.

Googles Bilder-program er ikke helt nytt, og det er jo strengt tatt ikke Apples Bilder, heller.

Sistnevnte hadde mange måneder på seg som offentlig tilgjengelig betatestprogram før det ble erklært ferdig i vår, vel å merke for Mac. På iOS-plattformen, altså for iPhone og iPad, hadde det allerede vært tilgjengelig en stund.

Google Bilder har også eksistert en stund. Programmet kommer fra en anonym tilværelse i Google+-verdenen, der det var ment som et av verktøyene for deling av innhold i sosiale medier. Men nå er det blitt forbedret og lansert som et nytt bildeadministrasjons- og bildebehandlingsprogram uavhengig av Google+.

Les også: Google lanserer ny fotoapp, ny epostapp og oppdaterer bilderedigeringsappen Snapseed (CW.no) »

For tidlig å dømme

Vi har prøvd begge løsningene, om enn Googles versjon bare noen få dager. Og bare så det er sagt – vi synes det er for tidlig å felle noen endelig dom ennå.

Etter mange års tett samboerskap med fotorelatert programvare er min erfaring at slike programmer må brukes over tid før man kan gi dem en rettferdig vurdering og dom. Dette gjelder spesielt det som har å gjøre med opplasting, nedlasting, arkivering, tagging med nøkkelord og annen informasjon, organisering, gjenfinning og deling.

Én ting er å se hvordan det gikk med bildene man la inn i går; noe helt annet kan det være å finne igjen bilder som man kanskje har glemt at man la inn for flere måneder eller mange år siden.

Dette er ingen unnskyldning for å utsette en endelig vurdering i det uendelige. Men jeg vil bruke mer tid.

En foreløpig evaluering er jeg imidlertid klar for.

Mye er likt i Bilder fra Google (til venstre) og Apple Bilder. Men det er også en del ulikt under skallet. Slik ser programmene ut når man jobber med dem på en Mac – Google Bilder i en nettleser og Apple Bilder som eget program. Foto: Toralv Østvang

Likheter

Google Bilder og Apple Bilder har mange likhetspunkter, inkludert likhetspunkter også med andre løsninger.

Begge Bilder-programmene har nærmest som erklært mål å skape orden og oversikt i folks etter hvert store, kaotiske og uregjerlige digitale bildesamlinger.

Den dagen vi sluttet å ta bilder på film og begynte å fotografere digitalt, mistet mange av oss hemningene. De første årene var riktignok overføringshastighet og lagringskapasitet – eller mangel på dette – en hemsko, men den tiden er for lengst slutt.

Resultatet er at det gamle kaoset av bilder og negativer i skoesker er blitt til et enda verre digitalt kaos.

Budskapet fra Google og Apple er at nå må du samle sammen alt du har av bilder på gamle og nye disker, på CD-er og DVD-er, på mobiler, nettbrett, minnebrikker og bokstavelig talt i skuffer og skap. Og deretter dytte dem over til skylagringstjenestene til de to IT-gigantene. Eller la Google og Apple komme og hente dem, om du vil. For overføringen kan automatiseres slik at du aldri trenger å tenke på at nå er det på tide å få noen nye bilder over i skyen.

Begge lokker med at de kan ta imot tilnærmet uendelig store bildesamlinger, men på hver sin måte har de begrensninger, det være seg på bildestørrelse, oppløsning eller hva du må betale når samlingen overstiger bestemte grenser.

Ulikheter

Tross mange likheter er det også en del ulikheter i hvordan programmene organiserer bildene.

I Apple Bilder kan man utvide utvalget av bildejusteringsverktøy fra noen få til mange, noe som vil være populært blant litt kravstore digitalfotografer, vel å merke når man redigerer på Mac-en. iOS-versjonen har bare basisutvalget. Foto: Toralv Østvang

Både Google Bilder og Apple Bilder organiserer bildematerialet forholdsvis likt. Begge benytter metadata i bildefilene, som dato, klokkeslett og GPS-basert stedsinformasjon.

Apple Bilder organiserer i utgangspunktet bildene i Øyeblikk, Samlinger og År. Øyeblikk er bilder tatt samme dag eller på samme sted, forutsatt at stedstjeneste er slått på. Samlinger er bilder tatt over et antall dager eller uker, sortert på sted. Det ser ut til at stedsangivelse i noen grad overstyrer tidsangivelse. År er naturligvis alle bildene for det året.

Programmet har ansiktsgjenkjenning som du styrer ved selv å taste inn navnene – i utgangspunktet én gang per person. Du kan «tagge» bildene med nøkkelord og bildetekst som gjør det lett å finne igjen spesifikke bilder senere. Programmet mangler klassifisert rangering av viktighet, for eksempel fra én til fem stjerner, men du kan klikke et hjerte for å få de beste bildene dine til å dukke opp under favoritter – kjekt når du raskt vil hente frem skrytebildene dine.

Google Bilder bruker en litt annerledes tilnærming. Her fremstår datoen – også visuelt – som mer fremtredende. På mobile enheter kan du bruke sveipebevegelser med fingrene for å velge tidsutsnittet, og det går raskt å bla seg tilbake til for eksempel et bestemt år.

En viktig ulikhet etter min mening er at Apple har dedikert bildebehandlingsprogramvare for Mac, mens de som velger Google Bilder må bruke nettleseren på sin Mac eller Windows-PC for å jobbe med bildene. Nettleser-brukergrensesnittet blir sjelden så bra som mulighetene i spesialutviklet programvare.

Les også: Slik blir Apples nye fotoprogram på OS X »

Les mer om programmene på neste side »