Til hovedinnhold

Nå har Opera-gründeren lansert sin nye nettleser

Slik er Vivaldi 1.0.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nettleseren Vivaldi har vært under utvikling i over ett år, og det er ingen ringere enn grunnleggeren av Opera Software, Jon von Tetzchner, som står bak.

I dag kom pressemeldingen om at versjon 1.0 av Vivaldi omsider er ferdig. Nettleseren har vært i betaversjon en god stund, men nå er den endelige versjonen altså her.

Ifølge Tetzchner er målgruppen for den nye nettleseren de avanserte og kresne brukerne, de som vil ha en nettleser med mye funksjonalitet.

– Vi har ikke valgt de letteste brukerne. Men det er takket være de at vi har klart å lage et produkt vi er stolte av, sier Tetzchner til vårt søsternettsted Digi.no.

Stable flere faner oppå hverandre

Fargetemaet endres etter hvilken nettside du har oppe. TIl venstre ses et web-panel, denne gangen med VG oppe.

Vivaldi har en masse funksjoner, det er det ingen tvil om. Mens mange av dem er funksjoner du også finner i andre nettlesere, har Vivaldi også en del mer uvanlige funksjoner.

Noe av det første vi la merke til etter å ha lastet ned og installert Mac-versjonen av Vivaldi var at fargetemaet i nettleseren automatisk endres etter fargene til nettsiden du besøker. Besøker du Tek.no, får du altså en Tek-grønn menylinje. Dette kan tilpasses hvis du vil ha det annerledes.

En av de mer nyttige funksjonene er at du ikke bare kan ha faner, men at du kan dra faner over hverandre for å lage en stabel med faner. Praktisk hvis du pleier å ha veldig mange faner oppe samtidig. Du kan for eksempel gruppere nyhetsnettsteder i én fane, og andre typer nettsteder i en annen.

Her har vi stablet tre faner oppå hverandre. Holder vi markøren over stabelen vises en forhåndsvisning av alle sidene.

Når du holder markøren over en fanestabel vises en forhåndsvisning av alle nettsidene som ligger i stabelen. Du har også forhåndsvisning av nettsider i de andre fanene, selv om de ikke tilhører en stabel.

Lagre faneoppsettet

Fanene kan lagres som en økt, så det er lett å komme tilbake til samme oppsett igjen senere.

Alle fanene du har oppe kan lagres som en økt, slik at du lett kan hente opp igjen det samme faneoppsettet senere. Lagrede økter ligger i en egen oversikt du får opp når du velger Åpne økt.

Web-paneler er også en litt spesiell funksjon. Den viser en nettside som en smal stripe til venstre for hovednettsiden du surfer på. Kjekt hvis du for eksempel vil ha Twitter-feeden eller Facebook-oppdateringene lett synlige hele tiden, eventuelt det skjer noe spennende i nyhetsbildet du vil følge med på.

Speed Dial-funksjonen gir kjapp tilgang til de mest brukte sidene. .

Med notatfunksjonen kan du merke tekst på nettsider og lagre disse som notater, som blir tilgjengelig via Notat-knappen i en egen knapperad til venstre i nettleservinduet.

Nettleseren har ellers veldig mange innstillingsmuligheter og muligheter for personliggjøring. Med musebevegelser («gestures») kan du utføre ulike operasjoner ved å bevege musen på bestemte måter samtidig som du holder høyre museknapp eller Alt-tasten nede.

Vi kommer tilbake med en grundig test av Vivaldi senere.

Vårt søsternettsted Digi.no har intervjuet Jon von Tetzchner om den nye nettleseren. Les intervjuet her »

annonse