Til hovedinnhold

Windows 10 er ferdig

Windows-«Insiderne» kan laste ned den endelige versjonen allerede nå.

Nå melder The Verge at Microsofts Windows 10 er ferdig utviklet og at operativsystemet kan sendes til de mange PC-produsentene for å forhåndsinstalleres på høstens datamaskiner i løpet av uken.

Den 29. juli slippes Windows 10 som en gratis oppgradering til deg som allerede har Windows 7 eller Windows 8.1 installert.

Insiders får laste ned nå

Om du er en av de fem millioner «Windows Insiders», altså en som har vært med å beta-testet operativsystemet, da kan du imidlertid slippe å vente til 29. juli. Allerede nå kan du nemlig få den endelige Windows 10-versjonen.

Alt du trenger å gjøre er å oppdatere Windows 10-betaen din gjennom Windows Update. Der skal du nå ha fått mulighet til å laste ned bygg 10240, som altså er den ferdige og fulle Windows 10-versjonen. Du kan se at du har den endelige Windows 10-versjonen ved å sjekke at bygg-informasjonen nede i høyre hjørne av skrivebordet er fjernet.

Microsoft vil riktig nok fortsette å legge ut oppdateringer til Windows 10 frem mot lanseringen, men det er helt slutt på at de lager nye ISO-filer. Alle nye oppdateringer vil skje utelukkende gjennom Windows Update og også måtte lastes ned av de som oppgraderer til Windows 10 etter 29. juli eller som kjøper en maskin med operativsystemet forhåndsinstalert.

Kraftig forbedret nettleser

Blant nyhetene i den siste oppdateringen til Windows 10 finner vi optimaliseringer av nettleseren Edge, som altså tar over for utskjelte Internet Explorer. Microsoft hevder selv at Edge skal være raskere enn Chrome i ulike tester.

Edge skal være opptil 112 prosent raskere i WebKit Sunspider-testen, opptil 11 prosent raskere i Octane og 37 prosent raskere i Apples JetStream-test. Frem mot lanseringen 29. juli vil Edge få støtte for utvidelser, melder Microsoft.

Våre tester av en tidligere versjon har også vist hvordan Edge har blitt langt raskere enn den siste Internet Explorer-versjonen.

Vi har sniktittet på Windows 10 siden annonseringen i vinter:

Blant nyhetene i Windows 10 er at startmenyen nå kommer tilbake i et kombinert felt som også tar med seg deler av det vi kjenner som Modern UI fra tidligere versjoner.

Nye funksjoner så som søkeassistenten Cortana er dessuten integrert.

I tillegg har Microsoft lansert funksjonaliteten Continuum. Denne tilpasser brukeropplevelsen på Windows-dingser på tvers av en lang rekke skjermstørrelser og formfaktorer. Om konseptet virker så godt som Microsoft antyder at det skal, vil man kunne koble mobilen sin til storskjermen, og jobbe med den som om den var en PC.

Windows 10 skal også lanseres for mindre enheter:
Sniktitt: – Windows 10 er allerede supert på telefoner »

(Kilder: The Verge, Microsoft)

annonse