Tek.no

Nyhet

Derfor vil Windows 10 rapportere hjem om hva du driver med

Microsoft letter på sløret.

Niklas Plikk, Teknofil.no
29 Sept 2015 15:10

Microsoft operativsystem Windows 10 ble som kjent sluppet i sommer, og som en gratis oppdatering for alle de med forgjengerne Windows 7 og Windows 8 har nyvinningen kjapt kommet seg inn på millioner av datamaskiner.

Men ikke alle har vært fornøyde – ved siden av de typiske barnesykdommene har det vært mye snakk om kontrollen over oppdateringsfunksjonaliteten og ikke minst det at mye av bruken din spores og lagres.

Dette er egentlig ikke er spesielt sensasjonelt, når vi tenker på hvordan mobiltelefonen vår følger oss, eller hvordan vi selv forsyner kommersielle tjenester som Facebook med personlig informasjon.

Terry Myerson, Microsoft. Foto: Microsoft

Nå har dog Microsoft tatt bladet fra munnen. Terry Myerson, som er en av Windows-toppene, har skrevet et blogginnlegg der han forsøker å forklare litt rundt hvordan Microsoft behandler og bruker brukernes private data.

Myerson begynner med å fortelle at alle data er krypterte når de overføres, og at de oppbevares «sikkert». Deretter tar han for seg tre punkter: pålitelighet, personalisering og reklame.

For å fikse problemer fortere

Noen av disse dataene benyttes til å gi en bedre og mer pålitelig brukeropplevelse. Som eksempel nevnes anonymiserte data som sier noe om selve typen enhet som Windows 10 kjører på, samt data som forteller om programmer som ikke fungerer eller krasjer på disse enhetene.

Blant disse dataene skal det ikke være noe som kan identifisere deg selv gjennom slikt som navn, e-post eller konto-ID.

Det Microsoft kan gjøre med disse dataene er å eksempelvis finne sammenhenger mellom spesielle maskinvarekonfigurasjoner og problemer med visse programmer eller drivere, som de da raskere kan fikse eller varsle partnere eller utviklere om.

Myerson nevner for øvrig at akkurat dette vil kunne slås av i Enterprise-versjonen senere i år, men at det frarådes.

Mer personlig brukeropplevelse

De mer personlige dataene samles visstnok inn for å gi deg en «herlig og personalisert» Windows-opplevelse, som kan bety at de biter seg merke i hvilket fotballag du heier på eller hva slags biler du er interessert i. Med denne informasjonen kan de gi deg de siste nyhetene og resultatene, eller for den saks skyld pushe på deg apper som kan være interessante.

Grunnen til at de ønsker å følge med på det du taster, skal visstnok være for at du skal behøve å skrive mindre – den kan hjelpe deg med å fullføre ofte brukte setninger.

Om innsamling av data til reklame

Når det kommer til den hete poteten som er å samle data for bruk i reklameøyemed, skriver Myerson at hverken Windows 10 eller annen Microsoft-programvare skanner dine gjennom dine filer, din e-post eller lignende for å gi deg mer målrettet reklame.

Likevel er det et poeng å bite seg merke i hva som ikke nevnes her. De benekter for eksempel ikke at filer eller e-post skannes, og heller ikke at det samles inn data som kan brukes til å lage målrettet reklame.

Men altså, ikke disse to tingene samtidig.

Skal være opp til brukeren

Ifølge Myerson er Windows 10 ment å følge to grunnprinsipper. Det ene er at operativsystemet skal samle informasjon for å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Det andre skal være at det er opp til brukeren selv å bestemme hva slags data som samles inn.

Men her må vi jo få lov til å legge til at dette er en sannhet med modifikasjoner, ettersom mange brukere ikke engang vil vite hvor de skal gå i innstillingene for å slå av de forskjellige sporingsmulighetene som ligger der.

Heldigvis har vi en guide om det:
Slik fjerner du Windows 10-sporingen >>>

(Kilde: BGR)

Les også
Grei vind i seilene for nye Windows
Les også
Windows 10 vet hvor du er, hva du søker på og hvem vennene dine er
Les også
Ikke vær redd for å oppgradere til Windows 10
Les også
Ta full kontroll over Windows 10-oppdateringene
annonse

Les også