– Endelig dukker også de snille drone-historiene opp

DJI viste frem hvordan droner kan brukes til mer enn bare lek og moro.

Selv om droner har vært i nyhetene i flere år nå, vekker droneteknologien ennå en del skepsis blant dem som er opptatt av personvern og beskyttelse av den private eiendomsretten. I et forsøk på å gjøre dronene mer stuerene har DJI nå presentert et nytt konsept som demonstrerer det store, positive potensialet som ligger i teknologien.

Avdukingen skjedde under den nylig avholdte Web Summit-konferansen i Irland, hvor det markedsledende droneselskapet DJI var blant de påmeldte.

Katastrofehjelp

– Vi er de som kikker inn i vinduet til folk og spionerer på naboen, ikke sant? Vi er avvikerne som smugler marijuana inn i fengslene, er vi ikke? Nei, det er vi ikke. Vi leser virkelig ikke mye positivt om droner for tiden, sier produktsjefen hos DJI, Randy Braun, under det entusiastiske Web Summit-innlegget.

– Men det kommer – mer og mer – humanitære historier, folk som bruker droner til bevaring (f.eks. for å overvåke store områder mot krypskyttere, journ. anm.), katastrofehjelp, redningsaksjoner, og disse historiene begynner endelig å dukke opp, sier Braun.

Meningen med DJIs presentasjon var å vise at selskapet nå jobber iherdig med produktive og matnyttige løsninger for droneteknologien, som de også håper vil bidra til å stille droneteknologien i et langt bedre lys.

Det nye konseptet som DJI viste frem er i all hovedsak en slags plattform som gjør det mulig å bruke droner til å kartlegge større områder i stor detalj, for blant annet å kunne bistå i katastroferammede områder på en mer effektive måte enn tidligere.

Patrick Meier fra Humanitarian UAV Network. Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

Systemet ble nylig testet ut i Nepal, som ble rammet av et svært alvorlig jordskjelv i april i år, hvor flere tusen mennesker omkom. DJI testet ut løsningen i byen Panga i samarbeid med organisasjonen Humanitarian UAV Network, selskapet Pix4D og et lokalt universitet.

Avansert kartteknologi

– De første på stedet der katastrofer er ikke Røde Kors, eller FN. De lokale samfunnene er alltid de første på stedet; slik har det alltid vært og slik vil det alltid være. Spørsmålet er: Kan vi styrke de lokale samfunnenes mulighet til å reagere under katastrofer? Svaret er ja!, sier Patrick Meier fra Humanitarian UAV Network.

Humanitarian UAV Network er en organisasjon som jobber med å finne måter å utnytte droneteknologien på blant annet innen kommunikasjon og innhenting av data, mens det sveitsiske selskapet Pix4D jobber med nettopp kartleggingsteknologi for droner.

DJIs egen dronemodell Phantom 3 ble benyttet i prosjektet. Ved hjelp av dronen tok man først bilder og video av Pange fra luften, som ble lagret som et såkalt «ortokorrigert» kart, det vil si at størrelses- og avstandsforholdene var riktige. På bakgrunn av dette ble det igjen generert 3D-kart av bildene.

Hensikten med systemet er altså å blant annet muliggjøre mer effektiv gjenoppbygging av katastroferammede områder, og å kartlegge skadeomfanget på en detaljert måte. I tillegg vil det også gjøre selve redningsarbeidet enklere.

Ikke bekymret for dronebrukere

Til tross for at DJI gjorde et stort poeng ut av dronebrukere ser ut til å ha blitt en blitt en noe stigmatisert gruppe, ga Braun uttrykk for at selskapet ikke er spesielt bekymret for denne problemstillingen da Tek.no intervjuet ham etter presentasjonen.

DJIs Randy Braun er ikke mye bekymret for droneflyvningens fremtid. Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

– Vi er egentlig ikke bekymret for dette. Folk er i ferd med å bli vant til droner. Det er akkurat som da de første kameramobilene kom: Folk ble vant til at det er kameraer overalt, og så utviklet det seg et sett av regler og normer rundt det. Og slik blir det for droner også, hvor man ikke kjører dronen sin inn på eiendommen til andre, over folkemengder, nær flyplasser og så videre. Disse reglene og normene er allerede under utvikling, sier Braun til Tek.no.

– Vi trenger både styring fra myndighetene og normer som oppstår hos brukerne selv, og vi jobber tett med luftfartsmyndighetene i USA hver dag for å raskt utvikle et godt regelverk. Om et års tid kommer antakeligvis reglene til å være på plass slik at alt blir litt mer oversiktlig, sier Braun.

Braun tror at vi må for eksempel etablere det han kaller en «buffer-sone» på for eksempel 100 fot (omtrent 30 meter) over privat eiendom.

– På den måten vil de ikke høre dronen og de slipper å bekymre seg for om noen spionerer på dem. Frykten for spionasje tror jeg også kommer til å gå over; vi tror alle at dronene gjør det, men det har faktisk ikke vært en eneste sak fremme i for eksempel rettssystemet der noen mener at de har blitt spionert på, sier Braun.

Frykten for at de plutselig skal falle ned fra himmelen av seg selv og treffe noen, tar Braun også med stor ro.

– Det vil jeg si er nesten umulig med dagens teknologi. Det vil si, mindre avanserte droner kan falle ned når batteriet går tomt, men jeg håper at alle droneprodusentene blir pålagt å legge en sikkerhetsmargin inn i programvaren sin, slik som vi har, sier han.

– Så med mindre noen skyter den ned med hagle så kommer de ikke til å falle av seg selv?, spør vi, og tenker selvsagt på mannen som nylig skjøt ned en drone over hagen sin, og fikk medhold i første rettsinstans.

– Akkurat det er mot loven, sier Braun og smiler litt oppgitt. – Det er et føderalt lovbrudd i USA, å skyte noe som helst ut av luften, legger han til. Så da kan det jo se ut til at siste ord i akkurat den saken ikke er sagt.

Mer informasjon om DJIs Nepal-prosjekt kan du lese i selskapets pressemelding.

Nå skal DJI også gjøre dronene mer intelligente: Selskapet har lansert en ny, avansert datamaskin til dronene »

Les også
Intel lagde imponerende lysshow med 100 droner
Les også
Fem kule greier vi så på Web Summit
Les også
Slik ser DJI for seg dronefremtiden
Les også
Med denne skal DJI gjøre dronene til «tenkende» roboter
Les også
Nytt DJI-kamera kommer med mye større bildebrikke
Les også
Nå blir de populære kameradronene til DJI mer intelligente
Les også
Denne rimelige kameradronen er beregnet på nybegynnere
annonse