Nyhet

Helg - Retro: Ericsson R380

Ericsson R380 kjørte Epoc, og ble første ledd i veien mot tung dominans for operativsystemet som ble hetende Symbian.
Nokia 9110 Communicator. Den siste av Communciator-modellene med GEOS og x86-prosessor.
Nokia 9210 Communicator tok over for 9110, og hadde Symbian og fargeskjerm.
Fra 6630 med Symbian S60 v2...
... til Nokia E60 med Symbian S60 v3, forsvant store mengder programvare på grunn av endringer i Symbian og et rigid signeringskrav fra Nokia. Dette skal siden ha blitt en del lettere å slippe gjennom.
Ericsson R520 ble først ut med Bluetooth og GPRS. Funksjoner de første smarttelefonene ikke hadde.
Prisbelønte Nokia N8 kjører Symbian^3. Til tross for at Symbian er svært utbredt, virker fremtiden noe usikker.

For en stund siden tok vi en nærmere titt på IBM Simon. Telefonen blir omtalt som den første smarttelefonen og den første trykkskjermtelefonen. En av de viktigste egenskapene vi forbinder med dagens smarttelefoner er muligheten til å legge inn applikasjoner som ligger side om side med telefonens egne funksjoner i menyene.

Simon hadde ikke mulighet til å ta i mot tredjeparts applikasjoner, og det hadde heller ikke dagens dings, Ericsson R380. Likevel kan man si at R380 på sett og vis var telefonen som i størst grad pekte frem mot dagens smarttelefonmarked, da den kom rett over årtusenskiftet.

I 1999 hadde Nokia allerede sluppet sin andre Communicator-modell, 9110i. Begge de eldste Communicator-telefonene var i stand til å kjøre tredjeparts applikasjoner, men de kjørte operativsystemet GEOS.

Hørt om Epoc?

Samme år som Ericsson R380, dukket neste utgave av Communicator opp; Noka 9210. Her var GEOS forkastet, til fordel for nylig omdøpte Symbian. Operativsystemet het i utgangspunktet Epoc og stammet fra PDA-produsenten Psion, som i dag driver med helt andre ting.

Ericsson R380 dukket altså opp i 2000, og ble den første og siste mobiltelefonen som kjørte Epoc. Dette var og den siste versjonen av Epoc som var i bruk før systemet ble hetende Symbian, som det altså har hett siden den gang.

Dermed kan man kanskje si at R380 er en slags åndelig forfar for dagens Nokia N8, selv om forskjellene i brukergrensesnitt mellom Nokias og (Sony) Ericssons Symbian-baserte telefoner har vært veldig store. Sony Ericsson brukte lenge UIQ som hadde lite til felles menymessig med Nokias samtidige Series 60-menyer.

Ingen tredjeparts applikasjoner

R380 kunne altså ikke kjøre tredjeparts applikasjoner. Dette var nok en skuffelse for mange, ettersom det fantes en hel del applikasjoner for Epoc etter systemets mangeårige eksistens i PDA-verdenen.

Den hadde likevel mange av funksjonene vi kjenner i dagens moderne telefoner. Her fikk man både synkronisering mot PC og e-postklient. En rudimentær nettleser for den tidens WAP-sider fantes også.

Telefonen hadde vanlige telefontaster, og den liknet til forveksling på enkelte av de mer ordinære modellene fra Ericsson. Vippet man derimot ut tastene, kom en stor trykkskjerm på 3,5 tommer til syne.

Bare gråtoner

Skjermen var i stand til å vise fire gråtoner, og ifølge testene skal den ha hatt håndskriftgjenkjenning som fungerte godt. E-postklienten hadde støtte for tilkobling gjennom POP- og IMAP-standardene.

Verdt å merke seg var at det var Psion som først begynte å utvikle Exchange-støtten for Symbian, i 2002. Noen støtte for Microsofts e-postløsning var altså ikke på plass hverken i R380 eller Nokia 9210i.

I Nokias brukerveiledning for 9210i står det riktignok kjappe instruksjoner for hvordan man i 2001 kunne få en Exchange-server til å tilby synkronisering via POP- eller IMAP-protokollene, men noen Exchange-støtte slik vi kjenner den i dag, med kontaktliste- og kalendersynkronisering hadde den ikke.

Synkronisering mot PC

R380 kunne dog synkroniseres opp mot Outlook ved tilkobling til PC, for overføring av kontakter, e-post, notater og kalenderavtaler.

Ble det lenge mellom hver avtale kunne man spille R380s ene spill - Othello. Telefonen ble også omtalt som kompakt og lett i forhold til datidens avanserte telefoner. En vekt på 164 gram er ikke direkte avskrekkende, sett i forhold til dagens fulltastaturmodeller.

Datatilkobling på farten ble besørget av oppringt forbindelse. Telefonen kunne også kommunisere ved hjelp av en infrarød kommunikasjonsport. Interessant her, er at både GPRS og Bluetooth gjorde sitt inntog året etter med Ericsson R520.

Andre milepæler

Noen av de største milepælene for Symbian siden har vært introduksjonen av Nokia 7650 i 2002 og Nokia 3650 året etter. Disse modellene var både langt mer lommevennlige og til dels betydelig billigere enn Communicator-serien, og spesielt billige og kapable 3650 kan vel sies å ha startet veien mot Symbian som allemannseie.

Sett fra et brukerperspektiv fikk plattformen seg en knekk etter S60 v2, altså omkring 2005. Da ble signering av programvare innført, og veldig mye av den gamle programvaren ble borte fordi Nokias signeringsprosess ble opplevd som tungvint for hobbyprogrammererne.

I den aller seneste tid har Sony Ericssons gamle parhest UIQ avgått ved nedleggelse, Symbian har blitt åpen kildekode og tilsynelatende blitt kubisk. Utsikten for Symbian^3 er også noe usikker, med Nokia og Intels samarbeid som har resultert i Meego.

Nokia virker ikke å ha lyktes i å stagge spekulasjonene omkring hva som vil bli satsningsområdet av Symbian og Meego fremover. Hva tror dere?

Kilder:
Norsk Telemuseum - "mobilen"
Wikipedia - Psion
Wikipedia - Symbian OS
Cnet - Ericsson R380s Review

Obs:

Over det siste året har vi vinglet litt mellom ulike formater for helgen. Vi har hatt retrotester, spilltester og nå i den senere tid, retrofil. I smidighetens tjeneste er nå spalten døpt om til Helg.

Avhengig av hva som passer vil vi kjøre ulike formater under vignetten ukentlig fremover. Vi tar gjerne i mot innspill og forslag underveis.

Les også
Verdens dyreste Ericsson-telefon solgt
Les også
De første Meego-enhetene dukker opp
Les også
Nokia endrer kurs
Les også
Se Symbian i ny drakt
Les også
Tidenes møljeslagsmål
annonse