Tek.no

Nyhet

Menneskets beste bjørn

Vegar Jansen
27 Nov 2010 06:00

Mennesket har drømt om roboter i hundrevis av år, men egentlig er det bare i industrien at de virkelig har gjort suksess. For selv om vi har sett på robotleker som dinosauren Pleo, er vi fremdeles milevis unna Teddy fra filmen A.I.

Men om ikke annet forskes det stadig på emnet, blant annet hos Fujitsu. Ett av deres prosjekter er en "sosial robot" i form av en menneskekjær teddybjørn.

Med et kamera innebygd i nesen kan bjørnen "se" og kjenne igjen forskjellige personer. Den reagerer på og forsøker gjerne å etterligne ansiktsuttrykkene til menneskene den ser. Tolv innebygde motorer lar den bevege på hodet, armer, bein og ører, blunke med øynene og åpne munnen.

Ikke-verbal kommunikasjon, som det å bedømme hverandres ansiktsuttrykk, er det lagt stor vekt på hos den lille Fujutsu-roboten. Det er flere grunner bak dette - den ene er at det å gjenkjenne tale og tolke språk er vanskelig (til tider også for mennesker). Den andre er at roboten også er tiltenkt brukere som ikke nødvendigvis kan snakke skikkelig, som barn, funksjonshemmede eller eldre.

I tillegg til kameraet har bjørnen tretten berøringssensorer plassert på kroppen, og gripesensorer i armene. Dette gjør at den kan reagere på fysiske stimuli, som for eksempel å bli klødd på magen. Den har også mikrofon og en høyttaler. Teddybjørnen er programmert med omtrent tre hundre forskjellige reaksjons- og bevegelsesmønstre, som kontinuerlig bestemmes av interaksjonen med brukeren.

Ikke bare leketøy

Selv om robot-teddyen ved første øyekast kun ser ut som en avansert leke, er den faktisk tiltenkt seriøse oppgaver. Fujitsus forskere omtaler den gjerne som en dataterminal for mennesker som ikke kan eller vil forholde seg til konvensjonelt utstyr - det vil si skjermer, tastaturer og mus.
Blant annet skal teddyen kunne brukes som en avansert babymonitor, være selskap for og holde oppsyn med eldre, eller hjelpe små barn med leking og læring.
Men bortsett fra å reagere på det den ser og kjenner kan enn så lenge ikke teddybjørnen gjøre så veldig mye selv. Selv om den kan bevege på armer og bein kan den for eksempel ikke gå eller krabbe.
På prototypen som ble vist fram foregikk dessuten dataprosesseringen utenfor kroppen, og i tillegg trenger den strøm. En teddybjørn med et par ledninger stikkende ut av ryggen mister liksom litt av sjarmen.
Likevel er Fujitsus robot-teddy en spennende sak, og det skal bli moro å se hva som skjer på robot-fronten i årene fremover. Kanskje vi med tiden alle kan få en gående, pratende teddybjørn.

Les også
Barneroboten er tilbake
Les også
De beste robotene fra 2008
Les også
Kos med robotdinosauren
annonse

Les også