Til hovedinnhold

Denne kabelen vil erstatte alle du har i dag

Den nye og mindre USB-kontakten kan bli en virkelig livredder.

I går ble det klart at det for aller første gang skal bli mulig å sende lyd- og videosignaler gjennom USB-kontakten. Dette lar seg gjøre fordi kontakten har fått innebygget støtte for DisplayPort-teknologi.

Dermed kan du i fremtiden bare få én type kabel å forholde deg til, som overfører all slags informasjon mellom enhetene dine.

Èn kabel til alt

Vi har allerede skrevet om den nye USB Type C-kontakten som er utformet slik at den passer i maskinen din uansett hvilken vei du plugger den inn. Den har altså verken en dedikert overside eller underside. Som om ikke bare dette var nok til å skifte ut hele samlingen med eksterne disker, minnepinner og annet USB-utstyr, har nå altså den samme kontakten fått enda flere nyttige egenskaper.

Fra før vet vi også at USB Type C-kontakten kan overføre data med en hastighet på inntil 10 Gb/s, det samme som USB 3.1-standarden, og sende opptil 100 W med strøm for å drive både eksterne harddisker så vel som enkelte skjermer eller lade opp mobiltelefoner.

Type 3-kontakten inneholder totalt fire ledere. Hver av disse kan brukes til å overføre ulike typer data. Ved å bruke to ledere til å sende et 4K-bilde, og de to resterende til å overføre datasignaler, kan for eksempel dockingstasjoner være et naturlig sted hvor vi vil finne den nye kontakten. Om alle lederne tas i bruk støttes også den nye og svimlende høyoppløste 5K-standarden.

Slik ser VESA for seg at den nye Type C-kabelen vil bli brukt.Foto: VESA

Ikke bakoverkompatibel

Type C-kontakten kan minne om dagens micro-USB, men den blir både mindre og tynnere. Kontakten er ikke bakoverkompatibel med de tidligere USB-kontaktene, men det er mulig å lage adaptere. Disse vil bli tilgjengelig både for HDMI, VGA og DVI-skjermer, slik at du slipper å skifte ut disse om du kjøper ny datamaskin som ikke lenger støtter disse portene.

Den nye Type-C-kontakten er allerede klar for produksjon, men det vil ta noen måneder før de første produktene som tar den i bruk kommer på markedet, etter sigende i starten av 2015. Det er ryktet at en mulig ny 12-tommers MacBook Air blir blant de første maskinene med den nye og frustrasjonsfrie kontakten en gang over jul.

USB brukes fremfor alt annet til å overføre filer:
Kan du disse 10 geniale minnepinnetriksene? »

(Kilder: Pressemelding, AnandTech)

Les også
Dette er Googles nye og kraftigere Chromebook Pixel
Les også
Slik tok Intel-standarden rotta på Apple
annonse