Til hovedinnhold

Samsung satt under massivt press av iPhone 6

Mens Apple setter verdensrekord, stuper Samsung.

Apple slapp noen ganske ville salgstall i går – fra oktober til og med desember 2014 dro de inn svimlende 18 milliarder dollar i rene inntekter, og satte med det «verdensrekord i fortjeneste».

Erkerivalen Samsung, som slapp sine salgstall i natt, går det imidlertid ikke like bra med. De omsatte for 48,6 milliarder dollar, og satt «bare» igjen med 4,87 milliarder dollar. Sammenlignet med året før falt fortjenesten med hele 36 prosent.

Andel i prosent. Foto: Strategy Analytics

Hardt press fra iPhone 6

Antall enheter. Foto: Strategy Analytics

Hovedgrunnen til at Apple-aksjonærene kan smile ekstra bredt, er suksessen med iPhone 6. Apple klarte nemlig ifølge Strategy Analytics å selge 74,5 millioner iPhoner i fjorårets siste kvartal. Det er like mange mobiler som Samsung selv klarte å få ut på markedet, og gjør at de to elektronikkjempene sånn sett ligger på en delt førsteplass når det skal kåres hvem som er verdens største mobilprodusent.

Dette er jo slett ikke dårlig, men problemet for Samsung er at de er vant til å selge så veldig mye mer. I 2013 solgte de over dobbelt så mange smartmobiler som Apple, og hadde en global markedsandel på 32,3 prosent. Det samme tallet for 2014 er på 24,7 prosent. Ser vi kun på siste kvartal i 2014, er tallet 19,6 prosent.

At Apple gjorde det så bra som de gjorde med iPhone 6, er rett og slett mye av grunnen til at det nå går dårlig for Samsung. Det er nemlig mobildivisjonen som må ta mest av skylda for fallet i inntekter.

Apple er riktig nok ikke alene om å utfordre Samsung, eller mobilbransjen generelt for den saks skyld. Kinesiske merker som Huawei og Xiaomi har det siste året virkelig fått fotfeste, og spiser markedsandeler hver dag.

Vil selge flere metallmobiler

Om vi så dykker videre inn i regnskapstallene til Samsung ser vi hvordan det gikk med mobilsatsningen deres isolert sett. Det totale salget til selskapet gikk ned med 10 prosent, men mobilavdelingen alene solgte 21 prosent mindre enn samme periode i fjor.

Som Apple Insider påpeker betyr dette videre at det aggregerte fallet i fortjenesten på mobilsalget har falt med hele 64,2 prosent, fordi fallet i salget hovedsakelig har skjedd blant de dyreste modellene – som Galaxy-serien.

– Mobilavdelingen vil fokusere på å øke salget gjennom nye produktserier, som den nye Galaxy A-serien, skriver Samsung i kvartalsrapporten.

Mer trøbbel for Samsung?
Xiaomi lanserte verstingmodell >>>

(Kilde: BBC)

annonse