Til hovedinnhold

Kodak låner 4,5 milliarder

Men 4000 ansatte må gå og Kodak må selge patenter for nesten tre milliarder kroner

Gigantlånet får de av en investorgruppe bestående av Centerbridge Partners, L.P., GSO Capital Partners LP, UBS og JPMorgan Chase & Co, om det godkjennes av en konkurs-domstol i desember, kom det fram i en pressemelding sendt ut den 8. november.

En av forutsetningene for lånet er at Kodak selger unna fotorelaterte patenter for nesten tre milliarder kroner. Kodak vil da nesten bare sitte igjen med den kommersielle printvirksomheten sin, etter et år med heftige kutt og salg av andre patenter. Investorene forutsetter også at Kodak ikke lenger trenger konkursbeskyttelse innen 30. september 2013.

Les også: Budkrig for Kodak-patenter

Kutter 4000 ansatte

I følge Bloomberg skal investorgruppen ha sagt at Kodak taper penger i et forferdelig stort tempo og vil sannsynligvis gå tom for penger i første halvår av 2013 uten ny finansiering, til en konkursdomstol i Manhattan, da Kodak la fram sine planer for ny finansiering.

Investorgruppen skal dessuten ha mistet all tro på Kodak-ledelsens evne til å lede både omstruktureringa av firmaet, og til å lede firmaet i sin helhet.

Administrerende direktør i Kodak, Antonio Perez, har i følge Bloomberg tenkt til å kutte nesten 4000 av over 17000 ansatte i løpet av året. Dessuten planlegger Kodak å selge unna ytterligere avdelinger som film rettet mot forbrukere, fotokiosk-avdelinga, den kommersielle skanneravdelinga og konsumentskriveravdelinga. De vil også forsøke å selge unna enda flere patenter relatert til digitalfoto.

Kodak har siden 2003 sagt opp rundt 47000 ansatte, stengt 13 fabrikker som produserte film, kjemikalier og papir, og 130 fotofremkallingslaboratorier.

Les også: Kodak selger forbrukeravdelingen

I Kodaks hovedkvarter i Rochester, New York, kan sjefene slappe av litt mer enn til vanlig, etter å ha fått på plass ny finansiering. Foto: zrs_one (flickr), CC-Attribution, No Derivative Works

Framover?

Hva dette betyr for framtiden til det ærverdige firmaet fra Rochester, New York, er vanskelig å spå. Selv om de selger unna patenter for nesten tre milliarder kroner, sitter de igjen med en god bunke patenter de kan lisensiere ut til høystbydende.

Den kommersielle print-virksomheten er en av få avdelinger som ikke er solgt unna, eller skal selges unna. Kodak har også avtaler med blant andre Disney og Warner Bros. Entertainment om levering av film fram til 2015.

Om kjempen har falt, eller om den greier å stable seg på beina igjen, får vi nok vite innen de neste par årene. Dersom Kodak ikke greier å innfri kravene til investorene innen utgangen av september 2013, ser det dog mørkt ut.

Les også: Kodak taper fortsatt penger

Kilder:
Marketwatch.com
Wolframalpha.com
Bloomberg.com
Kodak.com

annonse