Til hovedinnhold

Menn som tar mange selfies viser psykopatiske trekk

Det fastslår forskerne bak en ny studie.

En ny studie fra Ohio State University viser at menn som publiserer mange selvportretter – selfies – på sosiale medier kan ha milde psykopatiske trekk. Det skriver Gizmodo.

I undersøkelsen svarte 800 menn i alderen 18-40 år på spørsmål om deres fotovaner og publisering av selfies på Internett. De ivrigste selfie-takerne viste seg å også ha tydelige anti-sosiale trekk.

– Det er ikke overraskende at menn som legger ut mange selfies, og bruker mer tid til å redigere bildene er narsissistiske, men dette er første gang dette har blitt bekreftet i en studie, sier forskningsleder Jesse Fox ved Ohio State University i en pressemelding.

– Det som er mer interessant er at disse også scorte høyere på et annet anti-sosialt personlighetstrekk, nemlig psykopati, og er derfor mer utsatt for selv-objektivisering, sier Fox videre.

Hun understreker samtidig at nivåene likevel var innenfor det som regnes som normalt, om enn høyere enn de som ikke var så opptatt av selfies.

Hva betyr det?

Forskerne hevder at narsissistiske personer tror de er smartere, kjekkere og bedre enn andre, men at de samtidig viser tegn til en underliggende usikkerhet. Med psykopati mener de manglende empati overfor andre og en tendens til å handle impulsivt.

– Vi er alle opptatt av hvordan vi fremstiller oss selv på Internett, men måten vi gjør dette på kan altså avsløre noe om vår personlighet, sier Fox.

Det er neppe en god idé å psykoanalysere seg selv – eller andre – basert på hvor ofte man tar selfies. Fox gjentar igjen at milde psykopatiske tendenser dessuten ikke betyr at en man er psykopat.

Å redigere bildene før publisering var forresten ikke regnet et psykopatisk trekk, men snarere knyttet kun til narsissisme eller selv-objektivisering. Dette er igjen bevist å være bakenforliggende årsaker til depresjoner og spiseforstyrrelser hos kvinner, opplyser forskeren.

Gizmodo henviser for øvrig til en annen studie som viser at lettere psykopatiske trekk hos menn kan gjøre dem mer attraktive blant kvinner. Her var det impulsivitet og en tilsynelatende uvøren oppførsel som telte positivt. Nettsiden foreslår derfor at slike personlighetstrekk derfor kan være et fortrinn i dating-appen Tinder.

Hvorfor de kun hadde sett på menns oppførsel i den omtalte studien finner vi ingen nærmere forklaring på. Trolig var hensikten å oppdage eventuelle forskjeller blant kjønnene. Hele studien finner du her.

Ny studie bekrefter det du kanskje har hatt på følelsen i lang tid
Internett-trollene er psykopater »

(Kilder: Ohio State University, Gizmodo)

annonse