Tek.no

Nyhet

Snart kan du skrive ut et teleskop og fotografere himmelen

Alt du trenger er en 3D-printer, mobiltelefon og litt smårask.

16 Okt 2014 14:18

Stirret du opp på himmelen da du var liten og drømte om å bli en berømt astronaut som gjorde store, nye oppdagelser i verdensrommet?

Det gjorde mannen bak The Open Space Agencys Prosjekt Ultrascope, James Parr. Som voksen innså han at astronautdrømmen ville forbli en drøm, men oppdagelsene ville han likevel ikke gi slipp på.

Gjør det selv

Teleskopet med smarttelefon.Foto: The Open Space Agency

Det er her Prosjekt Ultrascope kommer inn. Takket være dagens 3D-printere og presise laserkuttere, sammen med mikrokontrolleren Arduino, lar det seg gjøre å snekre sammen et motorisert teleskop til en brøkdel av prisen av et tradisjonelt motorisert teleskop.

Ferdig oppsatt vil Utrascope fungere ved at en Windows-datamaskin gir teleskopet beskjed om hvor objektet som skal fotograferes befinner seg, for så å la en mobiltelefon ta bilde av objektet når det er funnet.

Til Tek.no forteller James Parr at The Open Space Agency vil tilby instruksjoner, 3D-filene og programvare gratis under en åpen lisens. Mikrokontroller, trinnmotor, batterier og speil må derimot kjøpes. Hvor mye teleskopet kommer til å koste, avhenger dermed av hvilke utgifter man har til 3D-print og laserkutting.

I tillegg kommer en høyoppløst kameratelefon. Ultrascope er designet for bruk sammen med Nokia Lumia 1020, som kan skilte med 41 megapiksels oppløsning.

På spørsmål om det vil komme Ultrascope-versjoner for andre typer kamera og telefoner, svarer Parr at de håper folk vil tilpasse og forbedre Ultrascope-designen ut fra de opprinnelige planene.

Les også: Er Nokia Lumia 1020 den beste kameratelefonen?

Atmosfæren forstyrrer

Selv om menneskeheten har stirret opp på himmelen i tusenvis av år, er det fremdeles mye vi ikke har utforsket. Noe av det mest interessante ved Prosjekt Ultrascope er tanken om «folkeforskning», at fellesskapet kan drive frem nye oppdagelser.

En av utfordringene med observasjoner av legemer i rommet fra jorden er atmosfæriske forstyrrelser. Større observatorier kommer seg rundt dette ved hjelp av en moderne teknologi kalt adaptiv optikk, hvor, som navnet antyder, speilet i teleskopet tilpasser seg de atmosfæriske forstyrrelsene.

Når samme objekt fotograferes fra flere utgangspunkt, kan bildene slås sammen for å oppnå bedre kvalitet.Foto: The Open Space Agency

Parr forklarer til Tek.no at Prosjekt Ultrascope derimot kan komme seg rundt problemet ved å måle ett spesifikt objekt, for eksempel den internasjonale romstasjonen ISS, fra flere steder på jorden og så sammenføye bildene for å oppnå bedre bildekvalitet. Teknikken har OSA kalt Sensor Fusion. På den måten kan fellesskapet bidra til å samle inn vitenskapelig nyttig informasjon.

– I tillegg, fordi vi kun er interessert i små områder av himmelen, kan vi bruke lengre eksponeringstider enn betydelig større teleskoper, som ser på hele himmelen i slengen, forteller Parr.

Kan ha store oppdagelser i vente

Arduino-mikrokontrolleren.Foto: The Open Space Agency

Hva er det så Parr og The Open Space Agency håper på å oppdage?

– Selv med Ultrascope på 80 mm er det mye vitenskap som kan gjøres, fra å undersøke solflekker til å se på binære stjerner og finne supernovaer. I tillegg kommer vi til å vise et par klassiske eksperimenter, som å måle lysets hastighet ved å observere Jupiters måner, forklarer Parr og legger til:

– Vi har enda mer ambisiøse planer for Odyssey på 203 mm og Discovery på 508 mm, men det er fremdeles hemmelig.

Med andre ord kan det se ut til at det er flere åpen lisens-teleskoper underveis fra The Open Space Agency.

Enn så lenge er Prosjekt Ultrascope i betatestfasen, men når det er klart vil instruksjonene og 3D-filene legges ut for allmennheten på OSAs sider. Samtidig samarbeider Microsoft med OSA om å lage appen som skal la Lumia 1020 fungere sammen med teleskopet.

Se James Parr fortelle om prosjektet i videoen nedenfor:

Les også: Slik har du nok aldri sett en solnedgang

(Kilder: OSA, via Petapixel)

annonse

Les også