Tek.no

Nyhet

– Derfor hacket vi PlayStation og Xbox

Angrer ikke på angrepet.

Illustrasjon: Microsoft/Sony/Lizard Squad/Teknofil.no

– Vi gjorde det mest for å skape bevissthet rundt dårlig sikkerhet på nett, men også for å underholde oss selv, sier en mann som kaller seg «Ryan» til Sky News over videochat fra Finland.

Mannen skal være en del av hackernettverket Lizard Squad. Han hevder det var han og to-tre andre personer under 20 år som planla og utførte angrepet på spillkonsollene Sony Playstation og Microsoft Xbox første juledag.

- Vi har massiv kapasitet til å legge ned nettverk som det, sier han i intervjuet.

– Dere ødela jula mi

Hackingen førte til at tusenvis av barn og voksne som hadde fått Playstation, Xbox eller nye spill til konsollene, ikke fikk testet dem ut. Til stor frustrasjon for noen. En twitterbruker skrev 2. juledag at hackerne ødela jula hans.

Angrepet innebar at nedlastede spill ikke kunne brukes og at spillere ikke kunne konkurrere mot hverandre over nett.

På spørsmål om hvorfor de hacket spillkonsollene svarer Ryan at de gjorde det mest for å demonstrere det de mener er lav datasikkerhet hos selskapene. Playstation og Xbox tilbyr kjøp av for eksempel spill over nett, det innebærer at kunder kan lagre bankkortinformasjonen sin hos dem. Slik huskes betalingsinformasjonen til neste gang et spillkjøp blir aktuelt.

– Selskapene tjener millioner hver måned bare på at folk registrerer seg som brukere hos dem. De burde ha mer enn nok penger til å beskytte seg mot angrep som dette.

Han legger til at han synes det er rart at folk fortsatt tør å gi selskapene tilgang til informasjonen på bankkortene deres.

- Et slags spill for oss

Hackeren sier han ikke angrer på angrepet.

– Det er et slags spill for oss, det må jeg innrømme. Jeg skjønner helt og fullt at det er litt uetisk.

Han mener likevel at det ikke er verdens undergang at spillkonsollene ble satt ut av spill første juledag.

– Jeg hadde blitt litt bekymret hvis folk ikke hadde noe bedre å gjøre enn å spille tv-spill på julaften og første juledag. Jeg mener, jeg kan egentlig ikke føle meg så ille. Jeg klarte kanskje å tvinge noen barn til å tilbringe tid med familien i stedet for å spille, sier han.

Xbox skal ha klart å rette opp problemene lørdag, mens Sony melder at de jobber med å fikse problemet på Playstation.

I etterkant av angrepet skal så mye som 13.000 passord og bankkortdetaljer ha blitt publisert av hackere. Det er hackernettverket «Anonymous» som hevder å stå bak dette.

Les mer på Side3:

annonse

Les også