Tek.no

Nyhet

Ekstern grafikkforsterker gir laptopen superkrefter

Alienware lanserer tre ting på en gang.

Alienware / Montasje
28 Okt 2014 12:45

Dersom du liker spesielle former, merkelige vinkler og dertil lyssetting, har du nok fått øynene opp for Dell-eide Alienware allerede. Hvis ikke, er dagens lansering et greit sted å begynne – her er det nemlig litt for enhver utenomjordisk smak.

Vi fikk en sniktitt allerede for to måneder siden, da Alienware dro sløret av den stasjonære kraftpluggen Area-51. Denne trekantformede modellen tar relativt lite volumplass, men har likevel rom for tre grafikkort i full størrelse – mer om dette på slutten av artikkelen.

13-tommers spillbærbar

Ved siden av den stasjonære Area-51 slipper selskapet også en ny bærbar som ikke heter noe mer avansert enn Alienware 13. Dette er ikke noe mer komplisert enn en bærbar PC med 13-tommers skjerm – og er således et alternativ for deg som synes modellen på 18, 17 eller 14 tommer blir for stort eller kraftig – med en tykkelse på omtrent 2,5 centimeter skal det være den tynneste datamaskinen fra Alienware så langt.

En annen ting å merke seg med denne bærbare kjekkasen er at den vil være å få med berøringsskjerm og oppløsning på hele 2560 x 1440 piksler.

Alienware 13 er ellers utstyrt med en Intel Core i5-prosessor, 8 GB minne og et Nvidia GeForce GTX 860M med 2 GB grafikkminne. Datamaskinen har en startpris på 9490 norske kroner.

Den største ulempen ved å bruke mindre bærbare som spillmaskiner er at det er grense for hvor gode kjøleløsninger det er mulig å klemme inn i et lite karosseri. Over årene har det derfor vært en del forsøk på å flytte grafikkløsningene ut og inn i en ekstern løsning som enkelt lar seg koble til når du virkelig trenger masse kraft.

Ekstern grafikkforsterker

Nå er det Alienware sin tur til å prøve seg, og gjør det med et produkt som kalles Alienware Graphics Amplifier, som på sett og vis er valgfritt tilbehør til Alienware 13. Det er i og for seg et kun et tomt kabinett som kan bestykkes med valgfritt grafikkort fra AMD eller Nvidia på opp til 375 watt, og kobles til Alienware 13 via spesielle PCI Express-spor. Det betyr at Graphics Amplifier-boksen ikke vil være kompatibel med tidligere modeller, men vi kan jo forvente at kommende bærbare fra Alienware vil ha de samme mulighetene.

Vi vet for øvrig at MSI jobber med en lignende løsning, også basert på PCI Express.

Men selv om du står fritt til å å putte inn hva du vil i Alienware Graphics Amplifier, bør det jo være noe som gir mer kraft enn det som finnes i Alienware 13. Det integrerte grafikkortet vil jo holde til litt moro på farten, men har du en høyoppløst flerskjermsløsning i heimen kan det jo være en idé å gå for en slik grafikkforsterker-boks i tillegg.

Prisen vi får oppgitt er på drøye to tusenlapper – ikke spesielt rimelig for et grafikkort-hus med fire USB 3.0-kontakter, selv om vi ikke kan si stort på designen.

Ifølge Alienware støtter PCI Express-løsningen fire ganger båndbredden til dagens Thunderbolt-enheter, og vil da visstnok ikke ha noen problemer med å levere grafikkopplevelser tilsvarende en stasjonær PC.

Tilbake til Area-51

Vi var innom den stasjonære modellen til å begynne med, og må naturligvs si litt mer om den. Alienwares nye flaggromskip kommer i flere konfigurasjoner, da med seks- eller åttekjernet Haswell-E Core i7-prosessor, opp til 32 GB DDR4-minne, SSD + HDD, 802.11ac trådløst nettverk og vannkjøling.

Av mulige grafikkløsninger nevnes 3 x AMD Radeon 290X, 3 x Nvidia GeForce GTX 980 og 2 x Nvidia GeForce Titan Z.

Prislappen på herligheten starter på 13 990 kroner.

Alienware Area-51, den nye 13-tommeren og Graphics Amplifier skal på papiret være tilgjengelig for bestilling fra og med i dag. I skrivende stund er ikke den norske Alienware-siden oppdatert, men den britiske er oppe dersom du har lyst til å lese mer eller sikle over flere bilder.

Her kan du sette opp prisvarsler, og få beskjed når produktene kommer i butikkene:
- Alienware Area-51
- Alienware 13
- Alienware Graphics Amplifier

Alienware satser også på Steam Machines:
Alpha blir en skikkelig «konsoll-PC» >>>

Kilde: Pressemelding via TechPowerUp

Les også
Alienwares spillmaskiner blir kraftigere
Les også
Spinnvill spillmaskin fra Alienware
Les også
Alienware lanserer «konsoll-PC» med masse kraft
Les også
– Steam Machines blir svært utfordrende
Les også
Alienware 18: – Et beist strandet på jorda
annonse