Tek.no

Nyhet

Spanske ingeniører har laget vindmøller uten blader

Skal være billigere enn dagens vindmøller.

Vortex Bladeless
19 Mai 2015 06:13

Vindparker med moderne vindmøller blir et stadig vanligere syn i Norge, og verden forøvrig. Vinden er en fornybar energikilde som ikke resulterer i klimagasser eller annet svineri, men vindmøllene er ikke problemfrie.

De koster for eksempel ganske mye, både under produksjonen og vedlikeholdet, i forhold til hvor mye energi de produserer. I tillegg er de ansvarlige for mye fugledød i enkelte områder.

Nå mener et spansk selskap at de har kommet opp med en billigere og bedre løsning, skriver The Verge. Den nye typen vindkraftverk dropper rett og slett de roterende bladene, og ser i stedet ut som svære stolper som er bredere på toppen enn i bunnen.

Koster mindre og tar mindre plass

De spanske skaperne presenterer konseptet sitt.

Stolpene, som kalles vortex-turbiner, er designet slik at de skal oscillere i vinden. De svinger altså frem og tilbake, og genererer på den måten energi.

Det er i prinsippet akkurat det samme som skjer når en skyskraper vaier i vinden, men her er poenget å fremprovosere denne bevegelsen i stedet for å redusere den.

Skaperne av de nye vindkraftverkene hevder at de kan justeres automatisk ved hjelp av magneter, slik at de er effektive i forskjellige vindhastigheter.

De nye vindkraftverkene skal koste omtrent halvparten av dagens vindmøller å produsere, og cirka 40 prosent mindre i vedlikehold. De produserer riktignok rundt 30 prosent mindre energi, men til gjengjeld hevder skaperne at deres vindkraftverk trenger mindre plass enn tradisjonelle vindmøller.

Det betyr at samme areal kan ha flere av deres vindkraftverk enn tradisjonelle vindmøller, skriver Wired.

Inspirert av bro som kollapset

Gallopin' Gertie.

Ideen ble visstnok inspirert av den kjente hengebroa «Gallopin' Gertie» i Tacoma i USA. Ved sterk vind i, begynte broa å bølge, nesten som om den skulle ha været laget av tøy.

Utrolig nok ble ikke broa stengt, men den holdt bare i fire måneder før den kollapset. Dette skjedde i 1940.

For øvrig gikk ingen menneskeliv tapt da broen kollapset. Hunden Tubby, en sort cocker spaniel, turte imidlertid ikke å bli med eieren ut av bilen da han måtte forlate den gyngende broa. Tubby døde derfor da broa og bilen raste 60 meter ned i sundet som kalles Tacoma Narrows.

Vindmøller blir altså vanligere og vanligere
Snart får vi kanskje også undervannsmøller som utnytter seg av havstrømmene »

(Kilde: The Verge, Wired)

annonse