Nyhet

Er bildet ekte?

Ny tjeneste analyserer bildet for deg.

Bildemanipulasjon er, til tross for hva det er lett å anta i disse Photoshop-dager, ikke en ny oppfinnelse. Men utbredelsen i disse digitale dager er en helt annen enn i tidligere tider.

Da er det greit at det nå lanseres en tjeneste som analyserer for deg om bildet er manipulert.

Original eller ikke

Tjenesten har fått det klingende navnet «izitru», noe som når det uttales «is it true» betyr noe sånt som «er det sant», lar deg laste opp bilder du lurer på om er manipulerte.

Tjenesten analyserer så bildene og feller en dom over om bildet er etterbehandlet eller om det kommer rett fra kameraet. Bildet får så en merkelapp som kan brukes av for eksempel fotojournalister som vil bevise at bildet ikke er behandlet i etterkant.

Vi satte izitru på en prøve og lastet opp et av bildene fra Svalbard-bildespesialen vi publiserte tidligere i vinter, og riktignok, izitru konkluderte med at bildet antagelig var etterbehandlet.

Dette var ikke rett ut av kameraet, nei.

Magi eller matematikk

Izitru avgjør om bildet er manipulert eller ikke ved hjelp av seks ulike beregninger, blant annet strukturanalyse og sensormønster-analyse. Essensielt: matematikk.

Tjenesten slippes samtidig som en iOS-app som er tilgjengelig i appbutikken nå.

Izitru er laget av Fourandsix, som tidligere har laget et eget program og en Photoshop-plugin for å nettopp undersøke ektheten til bildefiler.

Noen burde tipse Kina: De forsker nemlig på hvordan de kan unngå flere Photoshop-skandaler»

(Kilde: Petapixel)

Les også
Dette falske fotografiet skapte stort raseri på Internett
Les også
Dette «selfie»-bildet slår det meste
Les også
Kina forsker på fotomanipulering
annonse