Til hovedinnhold
NyhetAndroid 4.0 kan spare deg for penger

Dette er nytt i Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Mye bedre kontroll med datatrafikken er bare én av nyhetene.

Samsung Galaxy Nexus er først ut med Android 4.0. Nye telefoner er på vei, og flere av telefonene på markedet vil oppgraderes.
Finner du frem til denne siden i Android 4.0 kan du spare mange penger i utlandet.
Datastyringen fungerer også for enkeltapplikasjoner.
Flerprogramkjøring i nye Android er langt enklere enn i eldre utgaver.
Her kan du legge mapper på hjemmeskjermene. Mappen kan også legges i hurtigmenyen nederst – den er tilgjengelig fra alle hjemmeskjermene.
Android 4.0 gir deg enkel og oversiktlig tilgang på småprogrammer rett fra applikasjonsmenyen.
Du kan velge å gjøre all tekst i hele menysystemet større.
For å låse opp en Android 4.0-telefon trenger du bare et ansikt. Problemet er at funksjonen også virker med bilder av ansiktet ditt.
Den nye kameraappen finner ansikter og fokuserer på dem helt på egen hånd.
Talegjenkjenningen støtter bare engelsk. Heldigvis fungerer den også fint for oss som ikke har engelsk som morsmål.

Det siste halvåret har Android vært delt. Du har måttet bruke to veldig forskjellige versjoner på mobiler og nettbrett. Nå er Android 4.0 Ice Cream Sandwich her. Etter hvert som gamle enheter blir oppgradert, og nye kommer til, vil menyene være like på brett og på telefon.

Også telefonene mister nå knapper og berøringsfelt på fremsiden. Alle hurtigvalgene er nå flyttet inn på skjermen. Det er likevel flere andre ting som er mer spennende med den nye versjonen.

Den første mobiltelefonen basert på systemet er Samsung og Googles samarbeidsmodell, Galaxy Nexus. Vi har akkurat testet telefonen, og her er noen av forbedringene vi liker best fra tidligere Android-utgaver.

Datastyring kan spare deg penger

Dataoverføring i mobilnettet koster penger. I utlandet kan det koste veldig mange penger. Android har ikke hatt noen god måte å holde kontroll på dataforbruket tidligere. Systemet har ikke en gang støttet enkel logging av hvor mye data som har blitt overført.

Det nærmeste du har kommet å kunne styre dataforbruk med eldre Android-utgaver er å skru data helt av eller på, og eventuelt såkalt roaming – dataforbruk i utlandet. Android 4.0 gir deg derimot full kontroll.

Full oversikt

Under fanen Databruk i innstillingsmenyen finner du alt du trenger av verktøy for å holde oversikt. Du kan se hvor mye data du har brukt totalt, og i hva slags tempo du har brukt dataene. En graf gir deg fin oversikt over utviklingen den siste tiden.

På grafen kan du også flytte markører for å se hvor mye du har brukt i et konkret tidsrom. Det er også mulig å trekke markørene inn i fremtiden. Da vil Android 4.0 hjelpe deg med å anslå hvor mye data du kommer til å bruke fremover.

Liknende markører lar deg sette grenser for forbruket. En oransj linje bestemmer når du skal bli advart om høyt dataforbruk, mens en rød linje kan sette absolutt stopp for dataforbruket. Du kan dessuten velge hvilke perioder du får datakvoter for selv. Dersom du har én gigabyte å bruke i uken kan du velge det i stedet for den vanlige måleperioden som går fra måned til måned.

Du kan også velge egne begrensninger per applikasjon, slik at apper du er utrygge på ikke får lov til å bruke bakgrunnsdata på mobilnettet.

Bedre enn apps

Mange av de løse appene for datakontroll gir ikke alene god nok kontroll, og selv de beste er mindre brukervennlige enn Googles nye alternativ.

Det eneste negative ved datastyringen i Android 4.0 er at den er litt skjult. Det ligger ingen snarveier direkte til funksjonen i applikasjonsmenyen eller på startskjermen. Det følger heller ikke med noen småprogrammer som kan vise utviklingen. Du må vite om funksjonen, og du må besøke innstillingsmenyen om du vil sjekke utviklingen.

Til tross for at den ligger litt skjult til kan datastyringen i nye Android 4.0 spare deg mange penger – spesielt i utlandet.

Enklere oppgavebehandling

På dagens Android-telefoner må du holde inne hjem-tasten for å se hvilke applikasjoner du nylig har kjørt. I Android-versjonen for nettbrett, altså 3.0 til 3.2, har du i stedet en knapp å trykke på, som viser deg nylig kjørte apper og innholdet i dem.

Denne funksjonen har Google tatt med seg videre i Android 4.0, og nå fungerer den like fint som på nettbrett også på telefonen.

Fordelen er at det går mye raskere å veksle mellom apper. At innholdet i appene er synlig er også en fin bonus, siden vi tidligere bare fikk opp ikonene for hver app i oppgavebehandlingen.

Det er mulig å rydde i listen over nylige apper ved å trekke appene mot en av sidene. Det ser litt ut som en hendig måte å stenge apper på, men apper som kjører i bakgrunnen blir ikke stoppet av et fingersveip. For å stoppe for eksempel Spotify må du enten inn i selve applikasjonen, eller til den gamle app-menyen i innstillingene på telefonen.

Bedre startskjermer

Startskjermene i Android har fått flere forbedringer i Android 4.0. En av de viktigste er at du nå kan ha mapper på startskjermen din. Du kan til og med legge mapper i hurtigmenyen nederst på skjermen, slik at de er tilgjengelige uansett hvilken hjemmeskjerm du ser på.

Det har vært mulig å få til dette med tidligere Android-utgaver, men kun ved hjelp av ekstra programvare fra Android Market. Nå er det inkludert i standard Android, og vi tror det vil gjøre hverdagen enklere for mange etter hvert som Android 4.0 blir rullet ut til gamle og nye telefoner.

Småprogrammer

De mange småprogrammene, kjent som widgets, har blitt bedre. For det første er de flyttet inn i den fullstendige applikasjonsmenyen. Her er det enkelt å bla rundt i dem, og du får forhåndsvisning av alle småprogrammene som er installert.

Frem til nå har du småprogrammene vært litt mer bortgjemt, i en egen meny som du kanskje ikke ser på så ofte.

Når du skal legge til småprogrammer på hjemmeskjermene holder du enkelt fingeren inne over det du vil ha, og så får du velge hvilken skjerm du vil ha det på.

Tilpass størrelsen selv

Den andre viktige forbedringen er at du nå selv kan bestemme hvor store disse programmene skal være på hjemmeskjermen. Du får opp linjer til å trekke i, og innholdet endrer størrelse og utvalg på egen hånd.

Du har kunnet endre størrelse på enkelte småprogrammer tidligere, men ikke på alle. For svært mange har det beste alternativet vært å velge riktig størrelse fra en meny før du la til programmet på hjemmeskjermen. Nå er det langt mer fleksibelt.

Det har dessuten blitt mulig å ha enda mer aktivt innhold i småprogrammene. Det har kommet muligheter for rullegardinmenyer i dem, slik at du får flere måter å samhandle med dem på.

Bedre for svaksynte

Android 4.0 kan være en god nyhet for deg som har litt dårlig syn. Her kan du nemlig stille opp skriftstørrelsen i hele systemet, slik at det blir mye enklere å lese tekst i menyene.

I selve menysystemet får du bare velge én ekstra stor skriftstørrelse. I nettleseren kan du velge størrelse med en skyveknapp, slik at du får teksten akkurat så stor som du trenger den.

Synes du ikke teksten blir stor nok kan du også aktivere Talkback-funksjonen. Den gjør at telefonen leser skjermvalget høyt første gang du trykker på et skjermelement. Neste gang du trykker blir elementet aktivert.

Utrygg ansiktslås

Android 4.0 kommer med flere nyheter. Blant annet har den talegjenkjenning og diktat som fungerer imponerende godt, men den fins ikke på de nordiske språkene, så engelsk blir nok det mest nærliggende valget for de fleste. Den kan forstå selv relativt krøkkete norsk-engelsk aksent, og den skriver av i den hastigheten du snakker.

Kamera-appen er forbedret. Den har både blitt raskere, og fått flere funksjoner. Automatisk fokus på ansikter i bildet er en av funksjonene som nå blir å finne på alle Android-telefoner.

Når vi snakker om ansiktsgjenkjenning har Android 4.0 også fått skjermlås som er basert på ansikter. Denne fungerer ganske godt, og er relativt rask. Den har likevel to viktige ulemper. Har du langt hår eller briller fungerer den ikke alltid. Når den ikke gjenkjenner deg må du taste kode i stedet.

Den viktigste ulempen med "ansiktslåsen" er at hvem som helst kan skrive ut et bilde av deg og låse opp telefonen med det. Dette er langt fra noen fullverdig sikkerhet. I praksis kan hvem som helst med tilgang på en Facebook-konto med bilder av eieren låse opp telefonen.

Den nyeste Android-versjonen gir deg også tilgang på mer informasjon fra låseskjermen. Du kan trekke ned informasjonslinjen selv om telefonen er låst, og du kan besvare et anrop med en tekstmelding rett fra låseskjermen.

Les også: Test av Samsung Galaxy Nexus

Kommer til mange modeller

Samsung Galaxy Nexus er den første telefonen som kommer med Android 4.0 installert. Flere telefoner er på vei, og mange av dem vil lanseres under de store teknologimessene CES og Mobile World Congress, henholdsvis i januar og februar.

Har du en Android-telefon som er kjøpt i løpet av 2011 er sjansene også gode for at det kommer en oppdatering til den – iallfall om det er en av årets toppmodeller. Mange av produsentene har nemlig annonsert at de jobber med saken.

Lurer du på om Android 4.0 kommer til din modell? Følg lenkene under.

annonse