Til hovedinnhold

Nord-Korea lager sine egne PC-er

En statlig nyhetskanal i Nord-Korea har sendt en reportasje som viser glimt fra en nyoppstartet produksjon av datamaskiner. Reportasjen viser innsiden av en fabrikk og de tre datamaskinene som blir produsert i kommunistlandet. Det er snakk om to bærbare og en stasjonær som er tiltenkt bruk med et vanlig TV-apparat.

På bildet under kan man se de forskjellige modellene. Fra venstre ligger den stasjonære maskinen. Deretter følger to eksemplarer av en bærbar, begge disse er tiltenkt undervisningsbruk. Til slutt er det to eksemplarer av en bærbar laget for kontorarbeidere.

Maskinene laget for undervisning har tilsvarende programvare. Pae Myong-sok, en ansatt ved fabrikken, forteller at maskinen kan brukes med undervisningsbasert multimediamateriale.

Den bærbare undervisningsmaskinen

Kontormaskinen har litt annen programvare og en intranettleser. Den er utstyrt med to USB-porter, i motsetning til de to andre maskinene. Dette for å kunne overføre filer. Batterikapasiteten er på to og en halv time. Det spekuleres i om kontormaskinen egentlig er en nett-PC, av merket Sylvania, som selges i USA for snaue 550 kroner. Enten er maskinen helt lik, ellers er det snakk om svært lik bruk av komponenter. Eksempelvis ved at begge produsentene har importert deler fra fabrikanter i Kina.

Kontormaskinen

Myong-sok hevder at maskin- og programvaren er utviklet utelukkende ved bruk av egen ekspertise. "Maskinene er rimelige å produsere, men er laget for å kunne utføre alle nødvendige oppgaver uten problemer."

Operativsystemet er uten tvil Nord-Koreansk og ser ikke ut til å være Windows-basert. Tidligere har Nord-Korea utviklet en egen versjon av Linux, kalt Røde Stjerne. Det er mulig at maskinene utstyres med dette operativsystemet.

Fra reportasjen ser man åtte grønnkledde fabrikkarbeidere sittende foran en benk. Produksjonsmetoden står med andre ord i sterk kontrast til fabrikkene i Kina, som i stor grad er automatisert.

Fabrikken tilhører Pyongyang's Korea Computer Center (KCC). KCC har tidligere solgt noen egenutviklede programmer. Nord-Korea er som kjent sterkt statlig regulert. Det er få hjem som disponerer egen datamaskin, og de kan ikke kobles til internett. Folk flest har bare tilgang til et nasjonalt intranett gjennom bibliotek og utdanningsinstitusjoner.

(Kilde: PC World)

annonse