Nyhet

Drar datalagringsdirektivet for retten

Apenes og kompani tar opp kampen.

Foreningen Digitalt Personvern, med den tidligere lederen for Datatilsynet Georg Apenes i spissen, har varslet et rettslig oppgjør mot det svært omdiskuterte datalagringsdirektivet (DLD). Direktivet, som kort forklart åpner for registrering av når, hvor, hvordan og med hvem vi kommuniserer elektronisk, ble banket gjennom av Arbeiderpartiet og Høyre tidligere i år.

Les også: Dette er datalagringsdirektivet

Lovstridig

Bakgrunnen for rettstvisten er at DLD ifølge motstanderne strider mot både Grunnlovens og Den Europeiske Menneskerettsdomstolens beskyttelse av retten til fortrolig, privat kommunikasjon og retten til ytringsfrihet.

Som et pålegg fra EU har datalagringsdirektivet allerede blitt innført i en rekke land, men ikke alle har stille bøyd seg over. Hittil har fem land prøvd DLD mot domstolene, og samtlige har endt opp med å avvise direktivet.

– Vi håper og tror at Norges rettsapparat vil avvise Datalagringsdirektivet på samme måte som Tyskland, Bulgaria, Tsjekkia, Romania og Kypros, sier styreleder Georg Apenes i Digitalt Personvern.

Skal samle inn penger

Saken skal tas til retten så snart DLD er innført, noe som allerede er blitt utsatt til 1. juli 2012.

Digitalt Personvern, som styres av enkeltpersoner som har engasjert seg i kampen mot direktivet, har beregnet at de minst trenger to millioner norske kroner for å prøve DLD for retten. Beløpet håper de å få inn fra organisasjoner, fond og enkeltpersoner.

Den som vil bidra finner mer informasjon på Digitalt Personvern sine hjemmesider.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Datalagringsdirektivet utsettes
Les også
Dette er datalagringsdirektivet
Les også
Demonstrasjon mot DLD
Les også
Sagaen om DLD ruller videre
annonse