Til hovedinnhold

iPhone-app skal hindre trafikkulykker

Undersøkelser fra det svenske Väg och Transportinstitut indikerer at opp mot 20 prosent av alle ulykker og 40 prosent av alle aleneulykker skyldes tretthet.

Nå har et dansk selskap utviklet en iPhone-app som skal forhindre ulykker som følge av at du dupper av eller faller i søvn bak rattet.

Applikasjonen, som har navnet Anti Sleep Pilot, tar utgangspunkt i den nyeste søvnforskningen og bygger på “et vell av matematiske beregninger”, ifølge en pressemelding.

Lyd og lys ASP Technology lanserte i høst en liten enhet som festes til dashbordet i bilen og ved hjelp av lys og lyd skjerper din oppmerksomhet på kjøretretthet. Dermed er det mulig å unngå opp mot 20 prosent av alle ulykker og 40 prosent av alle aleneulykker som skjer som følge av kjøretretthet, hevder selskapet.

Applikasjonen til iPhone bygger på de samme beregningene som den fysiske utgaven av Anti Sleep Pilot.

- Beregningene er basert på ditt tretthetsnivå på den aktuelle dagen samt din personlige risikoprofil som tastes inn på mobilen ved første gangs bruk. Dessuten inngår data fra selve kjøringen,tid på dagen og samlet kjøretid.

Det benyttes i alt 26 parametre i den patenterte tretthetsalgoritmen. Appens viktigste funksjon er å anbefale når du skal ta en pause, som er det eneste effektive middelet mod kjøretretthet. Algoritmen er utviklet i tett samarbeid med danske søvnforskere.

Oppmerksomhetstester  Programmet avgjør når og hvor ofte du skal aktiveres med enkle oppmerksomhetstester. Disse testene utsendes ved hjelp av lyd og lys fra iPhonen som du skal svare på ved å berøre telefonens skjerm. Reaksjonstiden inngår i beregningen av din oppmerksomhet og formålet er å opprettholde din oppmerksomhet samt å bryte ensformigheten ved kjøringen.

Som en ekstra funksjon har applikasjonen fått plass til et kjøretretthetsbarometer som viser hvor langt du har kjørt, gjennomsnittshastigheten og utviklingen i kjøretrettheten. Applikasjonen er integrert med Google Maps, så du kan planlegge turen din og få et overblikk over når du bør ta en pause.

Anti Sleep Pilot for iPhone koster 109 kroner og er tilgjengelig i Apples App Store.

(Kilde: Pressemelding)

annonse