Tek.no

Nyhet

Les dette før du kaster den gamle datamaskinen din

Det holder ikke å formatere harddisken.

20 Juli 2011 14:33

Datamaskiner er i dag et uunnværlig verktøy for ganske mange mennesker. Det kan av samme grunn også bli en gavepakke for de kriminelle, dersom ikke du tar forholdsregler.

Formatert, men ikke slettet

Det er viktig at innholdet på harddisken slettes før datamaskinen kastes. Mange tror de sletter innholdet ved å formatere harddisken, men det er ikke nok.

– Før var datamaskinen bare et arbeidsverktøy. Nå bruker folk den til blant annet å arkivere bilder, og annen privat informasjon. Dette stiller større krav til oss som forbrukere, sier senior rådgiver i Datatilsynet Guro Skåltveit, til VG Nett.

– Informasjon som vanlige brukere har på sine datamaskiner, kan på forholdsvis enkelt vis brukes til identitetstyveri. På søppelplasser kan slike maskiner bli et lett bytte for personer med uhederlige formål, sier Øyvind Nyland i sikkerhetsselskapet Ibas, til VG Nett.

Gratisprogram som sletter data

Det finnes flere gratisprogrammer som sletter data på en sikker måte, for eksempel Eraser som er et gratis og åpent program som sletter data ved å overskrive eksisterende data mange ganger. Programmet støtter Windows XP, Vista, Windows Server 2003 og 2008, Windows 7 og Windows Server 2008 R2.

Det kan også nevnes at «Norsk senter for informasjossikring» (NorSIS), som er del av den norske regjeringens satsing på informasjonssikkerhet i Norge, har lagt ut oversikt over anbefalte sikkerhetsverktøy, på nettstedet norsis.no.

(Kilde: VG Nett)

Les også
Slik skjuler du surfesporene
Les også
– Internett er blitt dobbelt så farlig på to måneder
Les også
Passordene du ikke bør bruke
Les også
Mest omfattende datainnbrudd i Norge noensinne
Les også
Denne tjenesten lurer Mac-tyven
Les også
Hvem som helst kunne spore andre
Les også
Våpenkappløp i cyberspace
Les også
Windows 7 er sikrest
Les også
– Ikke bruk Googles bildesøk
Les også
Denne harddisken sletter sitt eget innhold
Les også
Datamaskinen avslører hvor du er
annonse

Les også