Til hovedinnhold

– Windows-nettbrett vil passere Android

Men iPad er fortsatt kongen av nettbrett, mener analytikere.

Microsoft

Apple iPad er fortsatt det desidert mest populære nettbrettet, med en markedsandel globalt på 62,1 prosent i år, ifølge analyseselskapet TrendForce i Taiwan.

Men selv om det er lite som ser ut til å kunne true iPads posisjon som kongen av nettbrettene de neste par-tre årene, tror TrendForce at produsenter av Android-nettbrett nå må passe seg for en helt ny aktør i nettbrettmarkedet: Microsoft.

Windows tar fra Android

Denne høsten kommer de første nettbrettene med Microsofts nye Windows 8-operativsystem på markedet. De Windows-baserte nettbrettene vil ikke ha en større markedsandel enn fattige 4 prosent i år, men TrendForce har tro på at Windows-nettbrettene kommer til å klare å hevde seg – og spår en markedsandel på 21 prosent i 2015.

Markedsandeler, nettbrett 2010-2015. Kilde: WitsView og TrendForce.

Det betyr at Windows-nettbrett vil passere Android-nettbrettene i 2015, som spås en markedsandel på 19 prosent i 2015 – mot dagens 32 prosent.

iPad-andelen synker

iPad hadde en markedsandel på 66 prosent i fjor og 87,4 prosent i 2010, og til tross for at det selges stadig flere iPad-er estimerer TrendForce at iPads markedsandel vil synke til rundt 59,3 prosent i 2015.

Selv om markedsandelen til iPad vil gå svakt ned de neste par-tre årene, øker totalmarkedet for nettbrett – og Apple kommer antagelig til å selge rundt 59 millioner iPad-er i år, opp fra 41 millioner i fjor og 14 millioner i 2010.

TrendForce tror nettbrett-salget vil skades av den pågående patentstriden mellom Apple og Android-verdenen, noe produsenter av Windows-baserte nettbrett vil være mindre berørt av.

– Windows 8-nettbrettenes medfølgende forretningsprogramvare som for eksempel Office vil ikke bare differensiere dem fra de fleste underholdningsorienterte nettbrett, men også gjøre at de kan ta markedsandeler fra Apple- og Android-enheter, skriver TrendForce i en pressemelding.

Analytikerne mener imidlertid at nettbrettene må få en forbrukervennlig pris hvis Microsoft skal klare å få fart på salget fra starten av.

Les også: Slik er Microsofts iPad-rival

(Kilde: TrendForce og Cnet.com)

annonse