Nyhet

Nå har AMD lansert FreeSync: – Vår løsning er bedre enn Nvidias

Lover ytelse og muligheter Nvidia ikke har i sin G-Sync-teknologi.

For like over ett år siden viste AMD frem FreeSync, deres svar på konkurrenten Nvidias G-Sync-teknologi.

I dag ble FreeSync lansert, og paret med en kompatibel skjerm og skjermkort skulle dette bety slutten for såkalt «tearing», eller riving, i spill – et fenomen som har irritert spillere i lang tid.

Derfor trenger du FreeSync

Å velge mellom riving eller hakking blir litt som at valget står mellom pest og kolera.

Fenomenet kjent som «tearing», eller riving, oppstår når skjermkortet sender et bilde til skjermen før skjermpanelet har klart å tegne ut hele det forrige bildet som det mottok. Siden bildene du ser på skjermen tegnes opp én piksellinje av gangen, fra topp til bunn, vil det neste bildet som som tegnes opp være litt forskjøvet i forhold til det gamle.

En god gammel fiks for dette er V-sync, som du kan slå på i de fleste spill, og som holder igjen bilder fra skjermkortet akkurat lenge nok til at skjermpanelet klarer å bli ferdig med å tegne ett og ett bilde fullt ut. Men heller ikke dette er uproblematisk, for hvis skjermkortet ditt da får en liten forsinkelse blir ikke V-syncen slått av, og et bilde som egentlig bare skulle blitt ett millisekund forsinket må pent vente med å havne på skjermen frem til neste syklus. Dette oppleves som hakking.

FreeSync-teknologien får skjermpanelet og skjermkortet til å fungere i tospann, og panelet starter da å tegne opp et nytt bilde når, og kun når, skjermkortet har et klart.

– Bedre enn G-Sync

Ifølge AMD gir deres løsning bedre ytelse enn Nvidias G-Sync-teknologi:

– G-Sync gir deg ett millisekund etterslep når du slår på teknologien, i tillegg til at ytelsen faller med 3 – 5 prosent, hevder AMD.

FreeSync skal ikke påvirke ytelsen.

– FreeSync påvirker på sin side ikke ytelsen i det hele tatt, eller den kan faktisk øke ytelsen noe, skryter AMD, samtidig som selskapet viser til en ikke akkurat signifikant økning på 0,2 prosent med FreeSync-teknologien aktivert heller enn avslått.

11 nye FreeSync-skjermer

Den kanskje største fordelen med AMDs løsning, over Nvidias, er nok likevel at den helt enkelt kan aktiveres via programvare, og dermed styrer klar av krav til dyre skjermer med propritære moduler. Så lenge skjermen støtter den åpne Adaptive Sync-standarden og du har et AMD-skjermkort som ikke er mer enn et par generasjoner gammelt, har du alt du trenger.

I forbindelse med FreeSync-slippet lanserte derfor en rekke skjermprodusenter skjermer med nettopp AdaptiveSync-standarden.

11 skjermer støtter allerede FreeSync.

Skjermene som foreløpig er tilgjengelig varierer i både størrelse, oppløsning, oppdateringsfrekvens og pris. Som vi ser av lysbildet til høyre finnes det skjermstørrelser fra 24 til 34 tommer, paneler med alt fra 60 til 144 hertz oppdateringsfrekvens og oppløsning som strekker seg fra Full-HD til nær 4K-oppløsning. Felles for alle disse skjermene er at de bruker en DisplayPort-kabel for å kommunisere med skjermkortet.

Les mer om alle de kompatible FreeSync-skjermene her »

Tek.no kommer tilbake med en sammenligning av G-Sync og FreeSync neste uke.

Les også
10 tips for alle som skal bruke påsken på The Gathering
Les også
Eizo Foris FS2735 har en ekstra lur Freesync-funksjon
Les også
Dette er LGs nye gromskjerm for spillere
Les også
AMDs nye Zen-arkitektur skal være 40 prosent raskere
Les også
Acer XB270HU: Acer XB270HU er vår nye drømmeskjerm
Les også
Skal Samsung kjøpe AMD?
Les også
Acers smekre spillskjerm er lynrask og byr på null hakking
Les også
Asus kommer med en ny og helt rå spillskjerm – vi har prøvd den
Les også
Snart kan du spille uten riving og hakking på laptop-en også
Les også
Nå kommer FreeSync-skjermene
annonse