Til hovedinnhold

Toyotas nye minibuss er elektrisk, selvkjørende og ekstremt fleksibel

Stein Jarle Olsen, Tek.no

LAS VEGAS (Tek.no): Få av bilprodusentene har holdt fingrene av elbilfatet så lenge som Toyota, men nylig annonserte de at samtlige modeller skal være elektrifisert på ett eller annet vis innen 2025.

På CES-messen i Las Vegas presenterte de mandag morgen lokal tid et helt nytt konsept, kalt e-Palette. Det dreier seg om mellomstore minibussaktige kjøretøy som kan innredes nærmest helt slik du ønsker.

e-Palette-bussen Toyota viste frem er på størrelse med en litt stor varebil. Den skal kunne kjøre helt av seg selv. Toyota-sjef Agio Toyoda helt til høyre. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Utvikler nye batterier

Bussen - eller hva du nå vil kalle den - skal være helelektrisk, basert på faststoffbatteriene Toyota jobber med å utvikle. Disse skal være både mindre, lettere og billigere enn dagens litiumionebatterier.

Toyota-sjef Agio Toyoda varslet samtidig at han håpet å endre selskapet fra et bilselskap til et mobilitetsselskap, og skisserte fra scenen en rekke tenkelige bruksområder for e-Palette.

Toyota ser for seg en rekke ulike muligheter for e-Palette. Bilde: Toyota
  • Ride-sharing: En slags UberPool-liknende løsning, bare uten sjåfør og med plass til flere. Du vil kunne kalle på tjenesten via en app, og så plukker den deg opp og kjører deg til destinasjonen, med stopp underveis for å slippe andre på og av.
  • Mobilt kontor: La bilen ta hånd om selve kjøringen, og så kan du fortsette jobbingen underveis. Bussen er også stor nok til at den kan brukes til en slags kontordeling.
  • Butikk on-demand: Sikt deg ut produkter du har lyst på, og så kommer et slags showroom hjem til deg og du kan prøve klærne eller se produktene før du bestemmer deg. Den vil selvfølgelig også kunne brukes til hjemlevering eller annen frakt av gods.
  • Mobil medisinsk klinikk
  • Mobilt serveringssted, bar, casino eller nærmest hva som helst annet du får plass til inne i bussen.

Plattformen er åpen, så den kan i praksis brukes til nærmest hva som helst. Og ifølge Toyoda kan den rekonfigureres i løpet av 24 timer, selvfølgelig litt avhengig av hva som skal inn og ut.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøretøyene skal kunne lages i ulike størrelser etter bruksområde. Bilde: Toyota
e-Palette har skjermer rundt hele utsiden. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Amazon og Uber med på laget

Toyota etablerer også en egen allianse for e-Palette-konseptet, med partnere som Amazon, Uber, Pizza Hut og Mazda med på laget. De varslet at de håpet å vise frem konseptet under OL i Tokyo i 2020.

– Jeg er ikke så bekymret for å ikke være først, det er viktigere å gjøre det riktig. E-Palette er et godt eksempel på det, sa Toyoda fra scenen, med tydelig henvisning til at de har ventet lenge med elbiler.

Siden e-Palette foreløpig er på et tidlig konseptstadie, hadde de ingenting å dele om rekkevidde, lading og liknende.

Les alle våre saker fra CES-messen >>

annonse