Til hovedinnhold

En helt ny BitTorrent-teknologi er lansert

«BitTorrent Live» kan gjøre hverdagen lettere for Netflix og HBO.

Bilde 9935570, iStockphoto

Mannen som utviklet verdens mest populære fildelingsteknologi, BitTorrent, har nå laget og åpnet en ny tjeneste – BitTorrent Live. Dette er en ny protokoll som skal brukes til strømming av videoinnhold på Internett.

Konseptet til BitTorrent Live fungerer på mange måter som den vanlige BitTorrent-protokollen, ved at en rekke brukere skal dele ut nettlinjen sin. Resultatet er at ulike skapere av medieinnhold kan dytte ut innholdet til ekstremt mange brukere, uten at de står for så mye av båndbredden selv.

Senker behovet for båndbredde

Foto: BitTorrent Live

Båndbredden er nemlig et sentralt problem for innholdsleverandører, som Netflix og HBO. Desto flere som vil strømme innhold fra serverne deres, desto større krav settes til båndbredden.

Takket være strømmingstjenester har behovet eksplodert de siste årene. Høy båndbredde er veldig dyrt, og innholdsleverandørene må gjerne kjøpe mer båndbredde en de faktisk bruker – for å ha en buffer til ekstra belastende perioder. Har ikke leverandørene denne dyre bufferen, kan du risikere at opplevelsen går ned når mange brukere strømmer samtidig.

For BitTorrent Live er det annerledes. Siden hver person som strømmer noe også vil sende noe ut, så blir det hele mer stabilt desto flere som strømmer.

Den nye protokollen greier å velte hele 99 prosent av all dataoverføring over på brukerne. Samtidig skal forsinkelsene, i forhold til sanntid, begrense seg til maksimalt fem sekunder.

BitTorrent Live er designet fra grunnen av, med elementer fra vanlig BitTorrent. Det viste seg at tidligere P2P-algoritmer hadde for mye ventetid for applikasjoner i sanntid, som direktesending av sportsarrangementer.

Fokuset har vært å lage noe som kan dele innhold i sanntid, samtidig som man holder behovet for båndbredde, kostnad og infrastruktur på et lavest mulig nivå.

Test ut i dag

Du kan teste ut BitTorrent Live med en gang. Du registrerer deg som bruker hos Live.BitTorrent, og får da din egen kanal som du kan sende ut innhold fra.

Brukerne som skal se innholdet du legger ut, må på sin side laste ned en egen klient.

Torrentnettstedet The Pirate Bay var stengt for norske brukere:
Nettleverandør måtte stenge tilgangen etter trusler fra bransjen »

(Kilde: TorrentFreak)

annonse