Tek.no

Nyhet

10 tips for et perfekt portrett

Kjendisfotograf viser deg hvordan.

Shutterstock
Vegard Haugen
2 Feb 2014 06:00

Martin Schoeller har tatt bilder av blant annet USAs president Barack Obama og skuespillerinnen Angelina Jolie. Bildene hans har blitt publisert i både Time Magazine, National Geographic og The New Yorker, bare for å nevne noe.

Nå har den tyske kjendisfotografen delt noen av sine beste tips for å ta supre portretter, i et intervju med WSJ. Vi har sammenfattet Schoellers råd til 10 tips som det kan være verdt å huske på når du skal ta et perfekt portrett.

10 tips fra kjendisfotografen:

1. Studer ansiktet til motivet ditt

Schoeller mener du bør se om en side av ansiktet er penere eller "bedre" enn den andre. "Er det ene øyet større? Går smilet opp på en av sidene?" spør han. Fotografen foretrekker å sette den beste siden av ansiktet i best lys.

2. Overvektig? Blond? Dype øyne?

Er personen du skal ta bilde av overvektig eller har dobbelthake, anbefaler fotografen at du setter lyset høyt for å skape en skygge. Dessuten tar overvektige seg best ut i svart, sier han. Er den du skal ta bilde av skallet eller lys i håret, trenger du ikke så mye bakgrunnslys. "Dype øyne", som Schoeller kaller det, blir fort mørke hvis bakgrunnslyset er satt for høyt.

3. Spill alltid musikk

Her er et tips som kanskje overrasker litt: Spill musikk. Det vil nemlig få motivet til å slappe av og føle seg komfortabel. Hva slags musikk bør tilpasses den du tar bilde av, men kjendisfotografen understreker at han alltid setter på musikk.

Et av Schoellers bilder som havnet på forsiden av Time Magazine.Foto: Flickr: Globovisión

4. Snakk og gi instrukser

For at bildet skal bli slik du vil ha det, er portrettmotivet nødt til å få noen instrukser fra fotografen. Schoeller anbefaler å holde dialogen gående med motivet gjennom hele seansen.

5. Kan ta "gode" bilder med et mobilkamera

Dette oppleves kanskje som verre enn å banne i kirken, men proffotografen Schoeller uttaler faktisk at det går an å ta et godt portrettbilde med en mobiltelefon (!). Det hele kommer an på ideen og hvordan du gjennomfører den. Selv bruker han imidlertid et Maiyma 6x7-kamera til nærbilder.

6. Ta masse bilder, og ikke la motivet få se alle

Fotografen anbefaler at du tar MANGE bilder for å klare å knipse det rette. Fordi du etterbehandler og sorterer på PC likevel, er det en stor fordel med et stort utvalg. Schoeller advarer imidlertid mot å la motivet få se igjennom alle bildene, for ofte er fotografen og motivet uenig i hvilket som er best. "Fotografi er ikke demokrati" sier han.

7. Folk ser annerledes ut på bilder

Fotografen bemerker at folk flest ikke ligner på bilder av dem selv i virkeligheten. Det kan gi overraskende resultater, og spesielt når du tar strålende bilder av folk som i utgangspunktet ikke virket så attraktive i virkeligheten – eller omvendt. Folk med rette, symmetriske ansikter er som regel mest fotogene, hevder fotografen.

8. Skuespillere er vanskelig å ta bilder av

Schoeller mener at det er vanskelig, om ikke umulig, å ta ærlige portrettbilder av skuespillere. Grunnen er at de er så bevisste på hvordan de kommer til å se ut på alle bilder, og at de lett kan manipulere fotografen. Han hevder at de kan få det til å se naturlig ut, men så viser det seg å bare være, ja, skuespill.

9. I kun 1 av 10 portretter ser de fleste bra ut

Jepp, det sier Schoeller. Tar du ti portrettbilder, vil sannsynligvis motivet bare se bra ut i ett av dem. Og i tillegg må fotografen være fornøyd med bildet. Kjendisfotografen påpeker at Brad Pitt, som et eksempel, ser bra ut 9 av 10 ganger, men at det ikke betyr at Schoeller er fornøyd med alle bildene.

10. Bildene du sparer på

Bildene som du kommer til å trekke frem igjen, kanskje skrive ut eller ha som bakgrunn på mobilen eller PC-en din, er disse bildene:

– Der hvor du ser noe i noen som de normalt ikke ville delt så lett. Noe intimt og ærlig. Jeg tror ikke du kan fange sjelen til noen, men det er bilder som er mer ærlige, og de som er mindre ærlige, avslutter Schoeller.

Klar for å teste ut tipsene?
Her er 10 ting du bare ikke gjør på Instagram »

(Kilder: WSJ)

annonse

Les også