Til hovedinnhold

Dropper lukket vannkjøling på grunn av patentkrangel

Vil unngå «unødvendig» patentsøksmål fra konkurrent.

Swiftech

Swiftech er en skikkelig veteran innen vannkjøling, som inntil nylig hadde et eksklusivt fokus på å levere løsninger rettet mot entusiastene. Tidligere i år lanserte de imidlertid en mer folkelig vannkjøler av den lukkede varianten, som gikk under navnet H220.

For amerikanere som gledet seg over denne ble imidlertid lykken kortvarig. En annen pionér i den kompetitive vannkjølingsindustrien, danske Asetek, mener nemlig at Swiftech H220 krenker to av deres USA-registrerte patenter; noe de ga Swiftech beskjed om i et brev tidligere i sommer.

Søkte om lisens

Swiftech H220.Foto: Swiftech

I en pressemelding forteller Swiftech selv at de umiddelbart satte alle leveranser av H220-modellen til USA på vent da de fikk brevet. Etter noen måneder fikk selskapet sine egne advokater til å sende svarbrev til Asetek, hvor de benektet at patentene ble krenket, men for å unngå «unødvendige» søksmål foreslo å kjøpe en lisens på teknologien det gjelder fra Asetek.

Det var imidlertid ikke greit for Asetek, som ikke lisensierer sin teknologi til noen. Dermed er det nå full stopp i alt salg av Swiftech H220 på det amerikanske markedet, ettersom Swiftech – som fortsatt fastholder at de ikke krenker noen patenter – ikke ønsker å begi seg ut på noen kostbare runder i rettssystemet.

Selskapet vil likevel fortsette å gi full teknisk støtte og innfri garantiforpliktelser til sine amerikanske kunder som allerede har kjøpt en H220, og de vil fremdeles selge denne vannkjøleren i alle andre land.

Omstridte patenter

Dette er langt fra første gang Asetek er ute med brev fra advokatene sine når det er snakk om patenter. I fjor høst trakk de nemlig CoolIT for retten, og tidligere i år var det Cooler Master sin tur å bli saksøkt.

Søksmålet mot Cooler Master handlet om de samme patentene som Asetek nå mener at Swiftech har krenket. Disse har patentnumre 8,240,362 og 8,245,764, deler samme beskrivelse, og går begge under tittelen «Cooling system for a computer system».

Begge patentene beskrives kort oppsummert en oppfinnelse som overfører varmeenergi fra en prosessor til kjølevæske; i form av en kombinert pumpe, reservoar og kjøleblokk. Dette har etter hvert blitt et ganske vanlig utgangspunkt for lukkede vannkjølingssett, så om flere produsenter kan vente seg brev fra Asetek fremover gjenstår å se.

Cooler Master kom for ikke så lenge siden med et liknende sett:
Les testen av Cooler Master Eisberg 240L Prestige »

(Kilde: Pressemelding)

annonse