Til hovedinnhold

«Oppfinnerne» av Internett mottar stor pris

Den britiske dronningen hedrer fem sentrale personer.

Kongelige er vanligvis ikke noe man forbinder med IT og teknologi, men det spørs om ikke dronning Elisabeth II nå kommer til å forandre på det. Den britiske dronningen har nemlig etablert en egen ingeniørpris for å hedre viktige teknologiske fremskritt.

Prisen ble startet i fjor, som et initiativ for å få større fokus på teknologiske innovasjoner som har tjent menneskeheten, og for å fremme ingeniørfaget.

Internettets nøkkelpersoner

Den deles nå ut for aller første gang, til intet mindre enn fem personer. Bragden til disse fem vinnerne er at de alle har vært sentrale skikkelser i utformingen av en av de største oppfinnelsene i moderne tid, Internett. Likevel er det godt mulig du ikke har hørt om dem.

Vinnerne heter Louis Pouzin, Robert Kahn, Vinton Cerf, Tim Berners-Lee og Marc Andreessen. De tre førstnevnte er oppfinnerne av den såkalte TCP/IP-protokollen, som brukes til å overføre informasjonen på Internett.

Tim Berners-Lee er mannen bak WWW-systemet, altså det globale informasjonsrommet som gjør Internett-innholdet tilgjengelig. Herren med det skandinavisk-klingende etternavnet, Marc Andreessen, er på sin side utvikleren av den første utbredte nettleseren, Mosaic.

Les mer om hvordan de skapte Internett for 30 år siden »

Ikke alene

På prisens hjemmeside heter det at Internett og WWW er ingeniørprestasjoner som har endret retningen verden beveger seg i. Det påpekes også at selv om disse fem var viktige bidragsytere, er Internett likevel et resultat av et verdensomspennende samarbeid.

På toppen av heder og ære mottar de fem vinnerne også en pengesum på én million britiske pund, eller litt over 8,7 millioner kroner, for sine innflytelsesrike meritter.

Juryen består av en rekke prominente personer fra både næringsliv og akademia. Blant dem er styremedlem i Google, Diane B. Greene. I utgangspunktet skal prisen kun deles ut til enkeltpersoner, eller opptil tre personer. I dette tilfellet gjorde man altså et unntak.

Dronningen skal selv dele ut prisen i en formell seremoni som avholdes i juni i år.

Internett strekker seg i dag over hele kloden: Se hvor i verden de hardet raskeste nettet »

(Kilder: QEPrize.org, phys.org, Cnet)

annonse