Til hovedinnhold

Tjener grovt på at du sender SMS

Telenor fryder seg over at enda flere millioner SMS ble sendt på julaften i år enn tidligere år, og kanskje med god grunn. Hele 22,1 millioner tekstmeldinger ble sendt av Telenors kunder på julaften i år, mot drøye 19 millioner i fjor. Over Atlanteren – i USA – raser nå debatten over hvorfor de store operatørene nekter å avsløre hvor mye det koster dem å overføre en SMS fra en bruker til en annen. En forsker hevder at det er svært lukrativt for operatørene at kundene sender haugevis med tekstmeldinger.

Professor Srinivasan Keshav ved University of Waterloo sier nemlig at det ikke koster operatørene stort mer å overføre 100 millioner SMS enn det gjør å overføre 1 million, ifølge The New York Times.

160 tegn koster lite

En enkelt tekstmelding har en begrensning på 160 tegn. Det betyr at den ikke tar opp all verdens av kapasitet i nettet. Når du sender en melding, sendes den etter sigende fra din mobil til nærmeste basestasjon, og videre via kabler til en annen basestasjon, før den igjen sendes trådløst til mottakerens mobiltelefon. Professor Keshav hevder at det koster operatørene minimalt å sende meldingene via kabel, og at de også ”gjemmes vekk” i den såkalte kontrollkanalen som er tilegnet driften av det trådløse mobilnettet. Det skulle tilsi at SMS burde vært grisebillig.

- Tekstmeldingsfiler er veldig små, ettersom størrelsen generelt er begrenset til 160 tegn per melding, og koster derfor operatørene veldig lite å overføre, sier Keshav til The New York Times.

Det skal sies at prisen per SMS er høyere i USA enn den er i Norge for øyeblikket.
(Artikkelen fortsettes.)

 200.000 flere MMS i år

Det som nødvendigvis ikke er like lukrativt for operatørene å overføre er MMS – eller bildemeldinger. MMS-er er nemlig større i størrelse enn en SMS. Likevel er Telenor tilsynelatende fornøyd med at det ble sendt hele 1,5 millioner MMS på julaften i år. I fjor var tallet 1,3 millioner. Det gjør at julaften er den dagen flest nordmenn sender MMS.

- Antallet bildemeldinger er såpass høyt på julaften fordi mange bruker mobilen som verktøy når de sender julekort. Folk bruker tid på å lage en hyggelig bildemelding, slik man tradisjonelt har gjort med de gamle postkortene, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

Mer om
annonse