Nyhet

Spotify-killer fra Aspiro

Spotify kom på slutten av fjoråret som et friskt pust for alle musikkelskere. Denne tjenesten gir deg tilgang til store mengder musikk direkte streamet til din datamaskin for 99 kroner i måneden, eventuelt en gratisversjon med reklame. Dessverre kan du enda ikke kjøpe og laste ned musikken eller ta den med på tur. Det vil norske Aspiro gjøre noe med.
Les også: Søt musikk fra Telenor og Platekompaniet.

Streamer musikk til din telefon

Det norske selskapet Aspiro har lenge jobbet med musikktjenesten Wimp. I likhet med Spotify er dette en tjeneste som streamer musikk direkte via Internett til din datamaskin, men tjenesten legger også opp til at du skal kunne ta med deg musikken på tur.

- Aspiro har tidligere lansert løsninger for salg og nedlastning av musikk til mobilen, det siste året har vi også jobbet med en streamingbasert løsning. Vi har allerede utviklet en mobilklient til Iphone og jobber også med en applikasjon for Symbian-baserte mobiler, forteller Per Einar Dybvik, sjef for Aspiro, til Mobilen.

Via disse applikasjonene kan du streame musikk direkte til din mobiltelefon. Tjenesten forutsetter at du er koblet opp mot nettet med Dybvik kan fortelle at Aspiro samtidig jobber med en løsning som gjør deg mindre avhengig av nettet.

- Vi ser på muligheter for å kunne cache musikken på mobilen. Det betyr at musikken lagres lokalt, men med begrensede rettigheter, du vil da ikke kunne overføre musikken videre. Men det vil da være mulig å for eksempel ta med seg utvalgte album eller spillelister på tur uten at du er konstant koblet opp mot nett. Men dette er foreløpig kun på forskningsstadiet, forteller Dybvik.

Lansering etter sommeren

Han har stor tro på slike løsninger, og Spotifys popularitet er utvilsomt et tegn på at dette er tjenester publikum liker. Til forskjell fra Spotify vil Aspiro på sin side ikke lansere noen reklamebasert gratisløsning, men hvor mye tjenesten vil koste er fortsatt ikke klart. Foreløpig er tjenesten kun i lukket betaversjon og etter planen vil det lanseres en ny betaversjon før sommeren.

- Så langt har vi latt musikkbransjen og telebransjen teste ut løsningen. Vi regner med å komme med en ny betaversjon før sommeren, men noen kommersiell satsning vil nok ikke komme før etter sommeren, sier Dybvik.

Tilbakemeldingene fra musikkbransjen selv har så langt vært svært positive til Aspiros løsning. Både Universal og EMI har ovenfor Teknofil nevnt tjenesten som en av de løsningene de tror vil bli godt mottatt hos publikum og som vil aktivt kunne være med å stoppe piratnedlastning.

- Jeg tror platebransjen så langt har vært veldig konservative og også trege på å reagere. Nå begynner de å se nye muligheter. Men jeg tror nedlastning av musikk fortsatt vil være viktig selv om streaming også kommer for fullt. Det vil da kunne bli aktuelt å selge pakker hvor du laster ned musikk, men også da får tilgang til å streame musikken. Formålet må være at prisen skal gi god verdi for kunden, påpeker Dybvik.

Samarbeid med Telenor og Platekompaniet?

Aspiro har tidligere levert løsninger for salg av musikk til mobil til blant annet Telenor. Telenor jobber for tiden i samarbeid med Platekompaniet om å få på plass en ny løsning for salg av musikk. Så langt har ikke Telenor og Platekompaniet fokusert på streaming av musikk i denne løsningen, men Dybvik ser det ikke som uaktuelt at deres løsning Wimp blant annet vil kunne bli en del av Telenor og Platekompaniets tilbud.

- Vi vil nok se flere modeller for dette markedet, men Aspiro har levert løsninger til Telenor tidligere så det er ikke utenkelig at vi kommer inn her. Men vi har ingen avtaler med Telenor om dette, sier Dybvik.

Telenor og Platekompaniet skulle etter planen lansert sin løsning før jul i fjor. Lanseringsplanene er nå satt til før sommeren da Telenor og Platekompaniet ikke vil fungere tjenesten før det er en fullgod tjeneste. Det kan da fort hende Wimp, når tjenesten lanseres kommersielt etter sommeren, kommer inn som en del av tilbudet.

Interessant spiller

Teknofil har fått tilgang til den lukkede versjonen av Aspiro Wimp, og foreløpig ser det ut som om det er svært interessante saker selskapet vil komme med. Tjenesten ligner utvilsomt svært på Spotify i både funksjon og form. Til forskjell fra Spotify har de en "Vi anbefaler"-seksjon som har mange interessante anbefalninger. Men tjenesten lar deg enda ikke kjøpe og laste ned musikken i sin nåværende form.
Her kan du selv lese mer om tjenesten.

Les også
Wimp på iPhone bare timer unna
Les også
Nå kommer bøkenes svar på Wimp
Les også
Skaff deg WiMP gratis!
Les også
Vi deler ut 500 gratiskoder til WiMP
Les også
Spotify på iPhone sluker megabytes
Les også
Straks får du Spotify i mobilen
Les også
Her kjøper du sommermusikken
Les også
Ny musikktjeneste fra Telenor
Les også
Test av Itunes Music Store
Les også
Sniktitt: Wimp - fremtidens musikkløsning?
Les også
Søt musikk fra Telenor og Platekompaniet
Les også
Spotify snart på mobiler og spillkonsoller?
Les også
Dette ville gjort Spotify bedre
Les også
Se Spotify på Iphone
annonse