Til hovedinnhold

Nå skjønner Android norsk tale

Endelig kan du snakke norsk til Googles talesøk.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Har du et lite mikrofonsymbol til høyre i søkefeltet på Google? I så fall kan du nå lese inn søkeordene dine på norsk. Mikrofonsymbolet finnes også til høyre for adressefeltet i nettleseren på nyere Android-mobiler.

Velg språk i innstillingene

Første gang du trykker på denne mikrofonen får du nå en kort informasjon om at funksjonen er blitt tilgjengelig på norsk. Har du norsk som språk på mobilen, vil søket også automatisk bli satt til norsk. Ønsker du å beholde engelsk som søkespråk må du velge dette under instillinger.

Du kan ikke ha mer enn ett språk aktivert om gangen.

Treffsikker

Vi forsøkte oss med litt forskjellige søkeord, som «Hvor er Hønefoss», «Bilder av Sinnataggen» og det litt vanskeligere «Wiki Hieronymus Heyerdahl». Siden dette ikke er en tjeneste som svarer på spørsmål, slik iPhone-tjenesten «Siri» eller Samsungs «S Voice» gjør, får du ikke et direkte svar tilbake. I stedet kommer du til Googles søkeside. Her er spørsmålet ditt skrevet inn i søkefeltet, mens treffene er listet opp på ordinær måte.

Stemmefunksjonen fungerer overraskende bra, og det er ikke noe problem å lese inn engelske navn, som "Westminster Abbey", selv om språket er satt til Norsk. Det fordrer riktig nok at du snakker ganske tydelig, og ikke for fort. Ifølge Google vil tjenesten bli stadig mer presis, i takt med at flere bruker den.

Ikke i navigasjon eller andre tjenester

Talegjenkjenningen fungerer foreløpig bare med Google søk. Du kan for eksempel ikke be telefonen om å starte en applikasjon, eller å slå et telefonnummer. Men siden Google omsider har åpnet en database for norsk talegjenkjenning, er det lov til å håpe at norsk snart vil bli integrert også i andre taletjenester på mobilen.

Les også: Google Search kan gi Siri hodebry

annonse