Tek.no

Nyhet

Ny mobil IP med mer frihet

Iris Andersson
12 Okt 2007 15:32

Phonzo er en bredbåndstelefonileverandør som nå lanserer mobil IP-telefoni. IP-telefoni gjør det billigst mulig å ringe til fasttelefon, og kanskje mer interessant; billigst til utlandet.

Les også:

- Slik er Netcoms gratistjeneste
- Møter Netcoms behov for UMA-mobiler
- Skype 2.2 Beta for Pocket PC/Windows Mobile
Det som gjør Phonzo unik er at du slipper å forlate din nåværende mobiloperatør eller gjøre noen endringer på abonnementet. Alt du skal behøve å gjøre er å bestille tjenesten, og godta installasjonen av en tjenestemelding du får tilsendt.

Mange mobiler
Du slipper altså å forholde deg til et ekstremt begrenset antall mobiler, slik Netcoms IP-teknologi tvinger deg til. Hos Netcom må man nemlig bruke en mobil som støtter UMA. Det vil si enten den lite sexy foldemobilen Nokia 6086, eller Nokia 6301. I tillegg er du avhengig av å oppholde deg hjemme. 
Vi har ennå ikke sett på begge løsningene, men på papiret ser Phonzos løsning ut til å slå tilbudet fra Netcom, på det rent praktiske for brukeren.
Phonzo er først ute i Norge med denne teknologien, og kaller IP-telefonitjenesten sin for fullverdig. Når du befinner deg i en trådløs bredbåndssone kan du nå velge å ringe med mobiltelefonen via Internett. Samtalen går altså via den trådløse sonen og ut på Internett i stedet for over mobilnettet. Dette gjør at kan den prises langt lavere enn vanlige mobilsamtaler
Det skal være enkelt å ringe. For å bruke tjenesten må man ha en mobiltelefon som støtter trådløse nett, i tillegg til å kunne motta automatisk oppsett for IP-telefoni.

Mye å spare

- Det er mange mobiler tilgjengelig på markedet per i dag som støttes av oppsettet, blant annet Nokia N95, N80, E60, E61 og E65. Nye telefoner som kan brukes, lanseres fortløpende og i henhold til produsentene vil alle nye telefoner være kompatible i løpet av få år, sier Phonzo i en pressemelding. De anslår at mer enn 250.000 nordmenn har slik mobiltelefon.

Det er særlig på samtaler til fastnett og utlandet en vil spare mye ved å ringe med mobil IP-telefoni. Mobilsamtaler fra utlandet kan bli svært mye billigere enn det vi betaler i dag, fordi samtalene kan tas uavhengig av roamingregimet som mobiloperatørene er en del av. Det er flere som har endt opp med sjokkregninger etter å ha vært i utlandet.

Vi gjør oppmerksom på at prissammenligningen er laget av Phonzo.

Tjenesten kan altså brukes der man har tilgang til Internett via en trådløs bredbåndsforbindelse. Dette kan være hjemme, på jobben, på flyplassen, på kafeen eller i åpne nett i området en måtte befinne seg. Phonzo skriver i sin pressemelding at ihenhold til tall fra Nokia ringes 70 prosent av mobilsamtaler fra trådløse soner, men hittil går alle ut via det langt dyrere mobilnettet.

Antall offentlige soner øker. Byer som Amsterdam, Trondheim, Philadelphia, Skellefteå og så videre, er nå helt eller delvise åpne trådløse bredbåndssoner. Soner har blitt opprettet i regi av lokale myndigheter eller private aktører som ser at det er økende behov for bredbåndsaksess nær sagt hvor som helst i området – ikke bare på flyplasser og hoteller.

annonse

Les også