Til hovedinnhold

Er det et fly? Er det en båt?

Hver sommer er det noen leker som slår an bedre enn andre. Som oftest kan du i Oslos parker se hvilke som er årets slagere.
Noen år vil du se nok av mennesker som kaster pinner mot hverandre, andre år er det overstrømmende mange som går på et stramt tau festet mellom to trær.
I år ser det ut til at croquet blir den store slageren. Vi sjekket derimot en spennende utfordrer.
Vekker barnslig glede
Vi fikk oversendt AirAce Hi-Skyper 3D Air Glider, som er noe så spesielt som en flyvende båt. Reklamen for flyet lover ikke lite.
- Woowww !!! Fly høyt opp i skyene, race gata, skli over is og snø, eller fyk over vann som en racer båt, står det å lese hos PSdata.
Heldigvis er vi blant de i samfunnet som har beholdt barnet i oss, og vi kunne ikke vente med å få klå litt på denne dingsen. 80 km/t og 200 meters rekkevidde bør få alle barnslige mennesker til å sikle. Mindre glade ble vi ikke da vi så denne videoen på Youtube:
(artikkelen fortsetter under video)
Med stor glede åpnet vi derfor boksen med godsakene.
Ikke for de små
Der møtte vi første utfordring. Den flygende båten krever nemlig noe oppbygning før den kan land- eller vannsettes. Det å skru sammen og få på plass alle delene var ikke bare enkelt.
Her kom det helt klart frem at dette nok ikke er leken du kjøper til minstemann, i så fall risikerer du å bli sittende å skru mens den en gang glade gavemottaker stikker av for å gjøre mer spennende ting.


Det var ikke bare enkelt å sette sammen Hi-skyper.
Etter noen timers knoting og feiling fikk vi tilslutt flyet sammen, og det uten å knekke noe. Flyet er nemlig laget av et isoporaktig stoff, så her gjelder det å være forsiktig.
Ugjennomtenkt plassløsning
Dernest oppstod problem nummer to. Å få plass til batteriet er nesten umulig. Batteriet skal plasseres sammen med strømfordeleren og andre elektroniske komponenter under et lite hus midt foran på flyet. Det er det rett og slett ikke plass til, så noe må henge utenfor.


Vår versjon av Hi-skyper ble langt fra like fin som reklamebildene.
På bildene ser Hi-skyper svært så fin ut. Det gjorde ikke vårt ferdige resultat mildt sagt. Vi lot likevel ikke dette stoppe oss fra å teste ut fartsmonsteret. Det faktum at noen ledninger henger og slenger på siden teller lite når det er snakk om en sak som går 80 km/t. Estetikken kommer heller i annen rekke da.
En ukontrollerbar gressklipper
Aller først lot vi Hi-skyperen få seg en runde på gresset. Båtflyet skryter av å kunne takle nær alt slags underlag, så det var ingen grunn til at ikke det skulle fungere. Og joda, fremover gikk den, kontroll hadde vi derimot ikke.
Som en litt tilfeldig gressklipper tok Hi-skyperen fart og gikk på kryss og tvers helt til den lå utenfor rekkevidde, noe som neppe var 200 meter unna slik reklamen påstod.


Det var ikke med tungt hjerte vi gikk ut for å teste Hi-skyper.
80 km/t er også vel hardt å ta i. Uten måleapparat er det vanskelig å si hvor fort det gikk, men for oss var det vel og bra at motoren ikke var kjappere. Det ville trolig gitt oss enda mindre kontroll.
Her skal nok øvelse kunne gjøre mester, men dette er helt klart ikke produktet du gir til din 10 år gamle sønn. Å kunne koordinere alle svinger og ror krever nærmest rakettforskerkompetanse. Selv mener Hi-skyperen den passer best for barn over 14 år, vi tror det er smart å holde seg til den anbefalningen.
Fly? Ikke i dag
Flygingen skal vi ikke nevne engang, la oss kun slå fast at Hi-skyper ligger i ro når den ender på hodet. Selv fikk vi den aldri mer enn 20 centimeter over bakken før den tippet rundt.


Noen store piloter er vi neppe. Men ut fra hva vi hadde prestert mens saken lå på bakken, så var det kanskje godt vi ikke fikk båtflyet ordentlig opp i luften.
Tåler den Akerselva?
Som seg hør og bør måtte vi også få testet den flygende båten på vann. Vi gikk dermed til nærmeste vannkilde. Gode gamle Akerselva like utenfor.


Turen i Akerselva var ingen god idé.
Om vi skal skylde på PH-verdien i vannet, elendig teknikk, eller rett og slett en dårlig båt, vet vi ikke, men dette ble uansett en stor skuffelse.
Fem sekunders moro
Føk over vannet som en racerbåt gjorde den absolutt ikke, derimot valgte de å gå litt hit og dit før den til slutt hengte seg opp i noen steiner i vannkanten. Etter å ha vasset uti Oslos vassdrag med fare for eget liv og helse og fått saken løs, prøvde vi igjen. Vi fikk da fem sekunders glede før det hele sa stopp.
Motoren nektet rett og slett å bevege seg. Som en gammel overhetet boble ga den fra seg noen sære stønn og ristet litt før den takket for seg.
Med dette måtte vi gå slukøret hjem. Etter litt hjemmemekking får vi propellen i gang igjen, men god som ny er den ikke.


Meget skuffet måtte vi gi opp Hi-skypers tur på vannet.
Båten som ikke tåler vann?
Vi kan uten tvil selv innse at både manøvrering og flying krever litt trening. Den manglet vi rett og slett. Men at denne flybåten sliter etter en tur i vannet er vi derimot mer enn bare litt skuffet over.
Akerselva er nok langt fra den reneste i verden, men så forurenset er den neppe. Her kan produsentene godt ta en liten runde med mekanikken.
Kortvarig moro til en dyr penge
Den flygende båten får helt klart frem smilet hos oss når den fungerer. Den ukontrollerbare manøvreringen skaper stort trusselpotensiale for alle som står rundt. Likevel var det få forbipasserende som ikke ble stående for å beskue saken. Potensiell moro er det absolutt, men kvaliteten er ikke god nok for å tåle slagene som denne saken utvilsomt vil få.
Propellen ble for eksempel etter kort tid slått av. Den lot seg feste igjen, men dette tyder på at når du endelig får inn teknikken som kreves, så er det gode muligheter for at du må kjøpe inn en ny versjon av denne saken.
Kort batterilevetid
Uansett er varigheten av batteriet også altfor kort. 15 minutters lek får du etter oppladning. Gleden ville utvilsomt vart lenger med en god gammel barkebåt. Smilet ville derimot ikke blitt like stort. Billigere ville barkebåten utvilsomt vært, for billig er Hi-skyperen ikke.


Hi-skyper er neppe sommerens billigste fornøyelse.
Denne flygende saken koster nemlig over 1100 kroner i norske butikker, det er høy pris å betale for 15 minutters moro om gangen.
Blir det en slager?
Vi er fortsatt usikre på om vi skal kalle denne dingsen et fly eller en båt. Men sommerens store slager vil det nok ikke bli. Til det er den litt for dyr og litt for lite robust. Men om du får igjen mye på skatten i år, så kan du leke deg gjennom sommeren med denne og bli en superpilot.
Vi gleder oss til å se videoen din på Youtube.

Mer om
annonse