Til hovedinnhold

Ditt mobile bredbånd kveles

Det er nemlig slik at alle de norske leverandørene har klausuler som gjør at de kan redusere hastigheten på din mobile bredbåndsoppkobling ved ”unormalt høyt bruk”, eller ca. 5 GB data. Normalt bruk er imidlertid ca. 1,5 GB, som holder i massevis dersom du bare surfer på internett og leser mailen.

Problemet oppstår for de kundene som for eksempel vil se fotballkamper på nettjenesten til TV2 Sport, eller leie en film via SF-Anytimes filmtjeneste, som for øvrig drives i samarbeid med Telenor.

Unormalt høyt bruk

Det som vanligvis regnes som unormalt høyt bruk er 5 GB eller høyere per måned. På denne mengden data kan du surfe innom 5.000 websider eller laste ned omtrent 1000 MP3-låter, noe som for så vidt er nokså mye. Men dersom du vil leie en film via ditt mobile bredbånd, tilsvarer en normal langfilm fra SF-Anytime ca. 1,5 GB data. Det betyr at du har kapasitet til å se bare tre filmer, og starten på en fjerde, med ditt mobile bredbåndsabonnement.

- Alle leverandører på det norske markedet har klausuler som gir forbehold om å kunne redusere hastighet eller tilgang ved unormalt høyt bruk. I avtalevilkårene som sendes kunden ved kjøp står det beskrevet at Telenor kan redusere hastigheten ved bruk over 5 GB i måneden for alle de tre mobile bredbåndsabonnementene. Snittkunden vår laster ned under 1,5 GB i måneden, sier informasjonssjef i Telenor Nordic Per Aril Meling til Mobilen.


Skal du leie I am Legend eller andre filmer via det mobile bredbåndet, møter du fort taket på fem GB.

Vil lære av kundenes bruk

Meling sier videre at de ønsker en rettferdig fordelig av den kapasiteten de har i mobilnettet til Telenor, ettersom hastigheten avhenger av hvor mange brukere som bruker nettet samtidig og hvor mye datatrafikk brukerne genererer.

- Vi går ikke inn og reduserer hastighet slavisk etter 5GB. Det vi i første omgang gjør nå, er å se på bruk over det dobbelte av denne grensen. Vi skal lære litt av kundens bruk og se på hva slags løsninger vi kan komme med i situasjoner hvor det finnes alternativer eller det er annen bruksadferd enn det vi har sett for oss, sier Meling.

Ice.net uten fast grense

Også Ice.net reserverer retten til å begrense bruken ved unormalt stort bruk, men har ifølge Ice-sjef Matthias Peter foreløpig ikke en fast grense som definerer hva som er unormal bruk. Så langt har Ice.net ikke hatt behov for å tilleggsfakturere kunder på grunn av overbruk.


Ice-sjef Matthias Peter har foreløpig ikke sett overforbruk.
 

- ”Unormalt" stort er flere titalls GB per måned over flere måneder. I slike tilfeller griper vi inn ved å begrense hastighet ned mot 200kBit/s en periode. Vi har en løpende vurdering på om vi anser det for å være nødvendig å sette en fast grense, sier Peter til Mobilen.

Vurderer enkelttilfeller

Ice-sjefen sier også at de tillater mer datatrafikk dersom det er få brukere i nærheten av en basestasjon, fordi det i slike tilfeller ikke går ut over andre brukere.

- Dersom du sitter alene på vidda og er den eneste som boltrer deg på den nærmeste basestasjonen, synes vi det er naturlig at du får friere tøyler enn hva tilfellet er når du bruker tjenesten i mer sentrale strøk hvor flere brukere deler på båndbredden, sier Ice-sjefen.

Prioriterte brukere

Matthias Peter sier også at det kan bli aktuelt etter hvert å innføre abonnementer med ulik prioritering i nettet, slik at de som har behov for stor kapasitet vil kunne få det.

- Veien videre vil avhenge av hvordan markedet og bruksmønster utvikler seg. I Sverige har Ice.net innført ulike abonnement med ulik prioritering i nettet.

Tele 2 kveler hastigheten

Markedsdirektør i Tele 2 Norge Christian Sæterhaug sier til Mobilen at de senker hastigheten ved for høyt bruk, og at mobilt bredbånd egner seg best til å sjekke mailen og surfe på internett.

- Vi har et tak på 5 GB pr mnd og trafikk etter dette begrenses til 30kbit/sek. Begrensningen gjelder pr kalendermåned, sier Sæterhaug.

Fastlinje streaming

Ettersom internett-TV og streaming av filmer bruker store mengder data, sier Sæterhaug at det er best å gjøre dette med internett-tilkobling via fastlinje.

- Kundenes brukeradferd er forskjellig og mobilt bredbånd er godt egnet for de som ønsker tilgang til internett/mail når de ikke er i nærheten av en fastlinje. Kapasitetskrevende data, slik som streaming av filmer eller web-tv, egner seg best over faste linjer, avslutter Sæterhaug.

Demokratisk deling

Også Netcom vil begrense hastigheten ved høyt bruk på mobilt bredbånd dersom det går ut over andre brukere. Øyvind Vederhus, Kommunikasjonssjef i Netcom, sier til Mobilen at de vil prioritere normal surfetrafikk, men at det fint går an å bruke mye data dersom det er kapasitet i nettet.

Kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus, vil prioritere normal surfetrafikk.

- Som operatør er vi opptatt av demokratisk deling av kapasiteten, men i stedet for å strupe enkeltbrukere jobber vi med et trafikkstyringsverktøy. Vi ønsker ikke å blokkere for bestemte typer trafikk, men heller sørge for å prioritere tilstrekkelig kapasitet til normal surfetrafikk, sier han.

- Så lenge der er kapasitet, kan du som kunde gjerne bruke 5 GB på kort tid, sier Vederhus.

Mer om
annonse