Nyhet

Nå vet alle hva en selfie er

Vi lo godt da bestemor holdt kameraet feil vei. Nå gjør alle det.

6 av 10 unge nordmenn tar selfies hver uke, og helst på fest. Alle kjenner til begrepet, og de yngste er «verst». Dette kommer fram i en ny undersøkelse utført av analysebyrået YouGov på vegne av Samsung Norge.

Undersøkelsen viser at fjorårets nyord nå er blitt allemannseie i Norge. Og ungdommen leder an. Samtlige av de spurte mellom 18 og 34 år, som svarer at de fortsatt bor hjemme, kjenner til begrepet selfie. Blant hele gruppen er kjennskapen til ordet på 96 prosent, skriver Samsung i en pressemelding.

Les også: Huawei Ascend P7 - verdens beste selfie-mobil

De eldre kommer etter

Selfie-trenden adopteres nå også av eldre mobilbrukere, sier Stig Ove Langø i Samsung Norge.Foto: Amobil.no

– Med moderne smarttelefoner med god auto-fokus, dobbelt kamera og utallige applikasjoner for skjønnhets- og retusjeringsfunksjoner har det å ta et bilde av seg selv blitt helt normalt. Rask tilgang til nett gjør at selfies deles med venner og verden i løpet av få sekunder. Denne utviklingen vil vi nok også se i økende grad hos de eldre mobilbrukerne etterhvert, sier Stig-Ove Langø i Samsung Norge.

Brukes ofte til selvskryt

Undersøkelsen viser også at vi er opptatt av å sette oss selv i et «godt lys». 6 av 10 opplyser at de retusjerer bildene ved å justere lyssettingen før de postes i sosiale medier, og over halvparten av de som svarte at de retusjerer bilder velger også å legge et filter på bildene.

– Bilder tatt med mobilen og postet i sosiale medier er vår tids skrytealbum. Dagens ungdom vokser opp i en tid hvor individualisme og selvdyrkelse står sterkt. I tillegg har man et helt nytt perspektiv på hva som er greit og naturlig å dele. At så mange retusjerer bilder av seg selv, sender nakensnaps, eller publiserer bilder av folk som ikke vet at de blir tatt bilde av er derimot en relativt ny trend, sier Ingvild Moen, som er digital rådgiver i Resonate.

Snapchat er kongen av nakenbilder

Selfien sendes oftest med Snapchat. 36 prosent av de spurte nevner bildetjenesten som selfie-kongen. Facebook kommer på en sterk andreplass, med 31 prosent. Kun én av ti vil innrømme at de har tatt en naken-selfie. Omtrent halvparten av de spurte (48 prosent) innrømmer at de har tatt bilde av noen uten at vedkommende visste om det. Det er oftest i festlige sammenhenger eller under morsomme hendelser selfien tas, og én av tre tar frem kameraet hver gang det skjer noe gøy. I tillegg tar over halvparten av de spurte (55 prosent) fire bilder eller flere for å oppnå den perfekte selfien.

Flere tall fra Selfie Survey:

  • 7 av 10 kvinner svarer at de er avhengig av telefonen sin, mens 5 av 10 menn føler det samme.
  • En selfie sammen med venninner er den mest populære blant kvinner og yngre menn. Kjæresten kommer på en god andreplass.
  • 1 av 4 gjerne knipser en selfie sammen med kjæledyret sitt.
  • Den beste posituren ifølge kvinner er kameraet over hodet, høyre side av ansiktet eller bilde i speilet. Menn følger nøyaktig samme mønster.
  • Halvparten av de spurte svarer at de kan ta alt fra 4 til 20 bilder av seg selv for å finne den perfekte selfien.

Kilde: Pressemelding

Les også: iTunes med egen selfie-seksjon

Les også
Sony lanserer Xperia C3 med heftig frontkamera
Les også
Smart Bluetooth-fjernutløser til mobilen
Les også
Samsung med ny kameraversting
Les også
Apple laget «selfie»-seksjon i App Store
annonse