Til hovedinnhold

Nå kan du laste ned Windows 8.1

Microsoft har sluppet sitt nyeste operativsystem i dag.

Er du en av dem som sitter og tripper for å få lastet ned den neste versjonen av Microsofts operativsystem, Windows 8.1, bør du sette nedtellingsklokka til å pipe klokken 13.00 i dag. Da vil de første brukerne få gratis tilgang til Microsofts neste Windows-iterasjon, Windows 8.1, som en oppdatering via Windows Store.

Oppdatert: Windows 8.1 er nå tilgjengelig i Windows Store.

Windows 8.1 kan nå hentes ned fra Windows Store om du har Windows 8. Foto: Microsoft

For å få tilgang til Windows Store er du imidlertid avhengig av å allerede ha Windows 8 installert på maskinen din. Om du ikke har det, må du holde på tolmoden litt lenger. Den fulle versjonen av Windows 8.1 blir nemlig ikke tilgjengelig for salg før fredag 18. oktober. Har du Windows 7 fra før vil du kunne oppgradere til Windows 8.1 uten å måtte formatere maskinen din først, mens brukere av XP og Vista er nødt til å gjøre dette.

Har du ikke Windows 8 fra før vil den nye versjonen naturlig nok koste penger. De norske prisene er ikke offisielt bekreftet ennå, men i USA er prisen satt til 120 dollar for den vanlige versjonen, mens Windows 8.1 Pro vil koste 200 dollar. Dette tilsvarer omtrent 700 og 1200 norske kroner, som er omtrent hva Windows 8 koster i Norge i dag.

Startknappen vender tilbake

Helt siden den første prøveversjonen av operativsystemet ble tilgjengelig, har vi jobbet med å teste det. Å få startknappen tilbake er et kjærkomment gjensyn, selv om den ikke gjør det samme som i tidligere Windows-versjoner. Å kunne høyreklikke på den for å få slått av maskinen rett fra skrivebordet er like fullt et fremskritt.

Flisene på startskjermen later til å fungere bedre – men det kan være fordi Windows 8 begynner å bli mer hjemmekoselig etter at vi har brukt det en god stund. Her har Microsoft gjort enkelte endringer, blant annet har de gjort det enklere å endre oppsettet ved at du nå kan velge flere applikasjoner på én gang for å flytte dem, avinstallere dem eller bare endre størrelsen på flisene.

Det har også kommet til en liten pil nederst på skjermen som lar deg klikke deg ned til "App-skjermen". Her får du en sorterbar liste over alle programmer som er installert på PC-en, litt som en forbedret versjon av det som skjer hvis du trykker på "Alle programmer" i den gamle startmenyen.

Mer tilpasning er dessuten mulig. Hvis du høyreklikker på startlinjen i skrivebordsvisningen, kan du nå åpne egenskapene for navigasjon – som lar deg boote opp direkte til skrivebordet, og velge om startknappen skal sende deg til metro-grensesnittet eller app-skjermen.

I tillegg skal Microsoft ha gjort flere forbedringer for ytelsen og minnebruket. Både AMD og Nvidia har forøvrig allerede lansert helt nye skjermkortdrivere tilpasset spill i Windows 8.1.

Vi jobber for tiden med en test av det nye operativsystemet, og vil publisere denne så snart den endelige versjonen av Windows 8.1 er tilgjengelig for testing. I mellomtiden kan du se vår stortest av Windows 8 her »

En serie med nyheter

Windows 8.1 er en stor oppdatering fra Windows 8, men et helt nytt operativsystem er det ikke. Nyhetene vil du spore som en serie av små nye tillegg tvers igjennom systemet, og under har vi oppsumert noen av de mest spennende.

Startknappen vender tilbake
At startknappen skulle vende tilbake var noe av det første vi fikk vite om Windows 8.1. Hva den gjør er kanskje ikke så åpenbart, men den har ikke samme funksjonalitet som i Windows 7 og tidligere operativsystem. Når du trykker på startknappen, blir du fraktet til den flisbelagte startskjermen. Høyreklikker du på knappen, derimot, får du opp en meny med kontrollpanelet, oppgavebehandleren og muligheten til å skru av PC-en.

Oppstart til skrivebordet
Mens Windows 8 insisterte på at du skulle starte opp til den mer trykkskjermfokuserte startskjermen, får du et etterlengtet alternativ i Windows 8.1. Via en menyinnstilling kan du nemlig starte opp rett til skrivebordet.

Bedre 4K-støtte:
Dagens Windows vil ikke la deg skalere mer enn 150 prosent, og det har Microsoft funnet ut ikke er nok. Windows 8.1 kan derfor skalere opp til 200 prosent – eller en dobling av pikslene, for å bedre støtte store 4K-skjermer

Flere valg på låseskjerm og startskjerm
Låseskjermen støtter flere bilder på rundgang, slik at den på en måte blir et digitalt fotoalbum. Her kan du innlemme bilder fra den lokale harddisken eller fra den nettbaserte SkyDrive-kontoen din. Videre er det mulig å ta bilder med maskinen og svare på innkommende Skype-samtaler uten å måtte låse opp systemet. På startskjermen blir det også flere valgmuligheter, og du får nå flere flisstørrelser og farger.

Ny Xbox Music
Microsofts egen musikktjeneste Xbox Music får en oppfriskning med Windows 8.1. Brukergrensesnittet har blitt overhalt og støtte for skreddersydde spillelister er nå på plass i tjenesten med over 30 millioner låter.

Bedre søk
Windows 8 støttet kun søk etter apper, men universelt søk er endelig på plass i Windows 8.1. Det betyr at du kan søke etter apper, filer fra både den lokale harddisken og SkyDrive, samt innstillinger. Brukergrensesnittet skal også være bedre tilpasset brukere med mus og tastatur.

Flere vinduer samtidig
Å dele skjermen mellom flere ulike apper er en annen etterlengtet funksjon. Ved hjelp av Snap kan du nå dele skjermen mellom opptil fire apper – så lenge du har høy nok oppløsning. Støtte for flere skjermer gjør antallet enda høyere.

Nyoppusset Windows Store
Microsofts appbutikk Windows Store er nymalt, og har fått et renere uttrykk og større bilder av appene. I tillegg kan installerte applikasjoner bli oppdatert automatisk i bakgrunnen, hvis du ønsker det.

Utvidet SkyDrive-integrering
SkyDrive er Microsofts nettskyplattform, og Windows 8.1 gir brukere muligheten til å integrere operativsystemet enda tettere med tjenesten. Dette betyr at du kan lete gjennom dine filer på nett hos SkyDrive i Explorer, og automatisk synkronisering mellom lokalt innhold og nettbasert innhold, samt innstillinger, blir enklere.

Bedre kontrollpanel for trykkskjerm
Brukere av nettbrett og andre trykkskjermer får nå tilgang til et kontrollpanel som er skreddersydd til slik bruk. Nå slipper du med andre ord å navigere deg inn på skrivebordet for å kontrollere innstillingene på maskinen.

Støtte for 3D-printing
Windows 8.1 støtter 3D-printere, og det betyr at du for eksempel kan 3D-printe ut noe direkte via Charms-menyen.

Trådløs overføring via Miracast
Windows 8.1 støtter i tillegg Miracast. Dette er et åpent industrialternativ til Apples AirPlay, og det benytter seg av WiFi Direct for å overføre innhold trådløst til Miracast-kompatible TV-er i nærheten.

Forbedringer for mus og tastatur
Selv om Windows 8 fokuserer på trykkskjermer, har Microsoft fått med seg at mange fremdeles bruker tradisjonelt tastatur og mus. Det skal derfor være flere forbedringer på plass for disse brukerne.

Kreative apper
Fire kreative apper har blitt framhevet av Microsoft, og Photos, Movie Moments, Fresh Paint og Camera skal gi ditt kunstneriske jeg økt spillerom. Du skal enkelt gå fra å lage eller ta bilder, redigere og deretter dele til venner og kjente.

Microsoft skal holde en Norgeslansering klokken 12.30 i dag, der vi vil være på plass.

Windows 8 må slå an for Microsoft:
Det er kritisk for Microsofts fremtid, sier Bill Gates »

annonse