Til hovedinnhold

Dette NASA-romskipet skal fly raskere enn lyset

Konseptskipet er basert på NASA-teknologi.

NASA

Det ser ut som et romskip fra en "Star Wars"-, "Star Trek"- eller hvilken som helst annen sci-fi-film, men den fantastiske designen ovenfor er mer ekte enn som som så. Det er intet mindre enn en designskisse basert på romorganisasjonen NASAs fremstøt for å bevege seg gjennom rommet raskere enn lyset.

NASA-ingeniør Harold «Sonny» White diskuterer skisser som viser hvordan et "overlysskip" kan se ut.Foto: NASA

Raskere enn lyset? Men Einstein sier jo det er umulig? Ja, i en av Einsteins likninger i den generelle relativitetsteorien er det slik at jo nærmere du kommer å bevege deg i lysets hastighet, jo nærmere blir verdien på undersiden av brøkstreken lik null.

Og som de fleste vil huske fra barneskolen, å dele på null er umulig. Dermed følger det, enkelt forklart, at vi ikke kan reise raskere enn lysets hastighet.

Men en NASA-forsker mener løsningen er nær. Harold «Sonny» White sier science fiction-hastigheten "warp speed" er mulig i vår levetid. Og det grunnleggende i teorien er til og med ganske lett å forstå.

Det er fysikeren Miguel Alcubierre som først skisserte en slik "warp drive". Et romskip vil kunne reise raskere enn tiden ved å manipulere selve romtid. Vitenskapen mener å ha bevis for at det er mulig basert på big bang-teorien hvor romtid ekspanderte så raskt at objekter beveget seg raskere enn lyset.

Slik kan en "Warp Drive" fungere

Prinsippet bak Miguel Alcubierres megaforflytningsmaskin er relativt forståelig.

Romskipet må skape et felt med negativ energi som kan klemme sammen og strekke ut romtid og skape en slags boble. Å "surfe" den boblen er det som skal gjøre det mulig å forflytte seg raskere enn lyset.

  1. Den vertikale dimensjonen representerer hvor mye romtid utvider seg (rød farge) og trekker seg sammen (blå farge) i Alcubierres modell. Når romtid utvider seg bak romskipet, driver det skipet fremover.
  2. Inne i boblen vil romtid være nøytral, og Einsteins generelle relativitetsteori holder stikk. Passasjerene om bord romskipet vil ikke merke noen form for akselerasjon.
  3. Da det er like mye som trekker seg sammen foran som utvides bak, vil romtid-balansen være ivaretatt.

Som White uttalte på io9:

- Husk, ingenting lokalt beveger seg raskere enn lyset, men rommet kan utvide og trekke seg sammen i en hvilken som helst hastighet.

Konseptskissen til White tar opp i seg det tre punktene over, og viser et skip plassert i sentrum av to store ringer - som altså utgjør "warp drive"-en.

Hopp til 41.50 i videoen nedenfor, eller klikk herfor å se hva White selv sier om designet.

Se flere skisser fra designeren Mark Rademaker på Flickr.

Enorme utfordringer

Selv om ideen bak Alcubierres "warp drive" er ganske grei å fatte, er det enorme utfordringer som må løses før den faktisk kan skapes.

Forflytningsmaskinen må kunne generere negativ energi, en (foreløpig) mystisk form for energi som frastøter istedenfor å trekke til seg. Vitenskapen tror negativ energi eksisterer, men den har aldri blitt påvist i et laboratorium.

Og selv om forskerne en dag klarer å generere et enormt felt med negativ energi, måtte noe av denne energien plasseres foran boblen. Problemet er at for å få til det, må feltet bevege seg raskere enn lyset. Som er umulig.

Og selv om forskerne en dag finner ut hvordan de kan skape negativ energi som kan forflyttes raskere enn lyset, er det stor usikkerhet om boblen vil holde seg stabil. Et 101 prosent stabilt system er antagelig å foretrekke om du sitter i en maskin som manipulerer romtid i hastigheter som overstiger en milliard kilometer i timen ...

Les mer: Slik vil verden se ut om all isen smelter »

annonse