Nyhet

Bygg ditt eget pinholekamera

Det eneste du trenger er en boks, et hull og film. Vips har du et pinholekamera!

Den siste søndagen i april feires Worldwide Pinhole Photography Day. Denne dagen kan alle fotointeresserte ta pinholebilder og laste bildene sine opp på hjemmesiden www.pineholeday.org

Les også: Linseløs vidvinkel

Pineholefotografering er en av de aller eldste teknikkene innen foto. Hele prinsippet er forsåvidt ganske enkelt. Man trenger en lystett boks, et hull som skal slippe inn lyset og noe som kan fange eksponeringen. Man bruker i utgangspunktet ikke noe objektiv, bare et lite hull som gjør jobben som blender. Hullet må være veldig lite, og hvor mindre hullet er, hvor skarpere blir bildet. På den andre siden må man huske på eksponeringstiden, for et lite hull krever lang eksponeringstid.

Det er også mulig å kjøpe optikk som gir en pinholeeffekt. Den mest kjente løsningen er kanskje Lensbabys pinhole/zone plate glass, som er en del av Lensbabys optic swap system.

Les også: En litt uvanlig Lensbaby

Et subjektivt objektiv. Man kan bytte ut modulen i midten til en pinholemodul.

Fotosiden photojojo.com selger objektivet Subjektiv, som også har en utskiftbar pinholemodul. Denne modulen har en blender på f/180. Diameter på blenderen er 0.255mm og man regner ut eksponeringstiden ved å gange lukkertiden ved f/22 med 64. Ikke akkurat direkte lyssterkt med andre ord.

Les også: Et subjektivt objektiv

Er du hardcore pinholeentusiast bygger du selvfølgelig ditt eget kamera. Du kan enten gjøre det helt selv, eller du kan kjøpe deg et byggesett fra det svenske moderna museets webshopfor et par hundrelapper. Da kjøper du et byggesett i papp som bruker 35mm film. Kameraet har 18 mm blenderåpning, brennvidde på 25 mm og blender f/140.

I videoen under kan du se hvordan du bygger ditt eget pinholekamera.

Hvis du foretrekker å ta pinholebildene dine digitalt, har selvfølgelig Akam en detaljert guide på hvordan du lager ditt eget pinholeobjektiv.

I år faller den internasjonale pinholedagen på første påskedag, men hjemmesiden tillater opplastning i tidsrommet mellom 23 april og 1 mai, slik at du har nok dager til å få fremkalt de kunstneriske bildene dine.

Du kan også lese mer om pinholefotografering i vårt forum.

Kilder:
www.feber.se
www.sharan-camera.com
webshop.modernamuseet.se

Les også
Fotograf bruker munnen som kamera
Les også
Sjekk ut det stilige kameraet!
Les også
Trenger du nytt fotostativ?
Les også
Prestisjepris til digitalkameraets far
Les også
Lag ditt eget pinholeobjektiv
Les også
RAW – det digitale negativ
annonse