Til hovedinnhold

Her er Olympus' nye objektiver

Pannekakezoom og fastoptikk er står på menyen.

Olympus, Shutterstock/IM_photo - Montasje: Akam.no

Forrige uke var vi på tur til München i Tyskland for å se et stort produktslipp fra Olympus. I tillegg til hovedattraksjonen Olympus OM-D E-M10 viste de også fram en rekke objektiver du kan glede deg til.

Få med deg sniktitten:
Med OM-D E-M10 har Olympus satt sammen et veldig spennende kamera »

Forminsket pannekakezoom

Objektivet som blir solgt som kitobjektiv til Olympus OM-D E-M10 er den nye pannekakezoomen M.ZUIKO Digital ED 14 - 42 mm f/3.5 - 5.6 EZ. Når Olympus sier pannekake, så mener de det også. Det veier 93 gram, men er ikke mer enn 22,5 mm tykt. På sitt største er objektivet bare 60,8 mm i diameter.

Olympus M.Zuiko Digital ED 14 - 42 mm f/3.5 - 5.6 EZ er ikke store karen.Foto: Olympus

For å få til dette så kan man jo tro at Olympus måtte spare på detaljene. Det er derfor overraskende at de i tillegg til zoomring også har fått plass til fokusring. Innsiden har den samme optiske designen du finner i M.Zuiko Digital ED 14 - 42 mm f/3.5 - 5.6 II R, den er bare komprimert til det minimale.

Olympus slipper tre tilbehørsdeler til 14 - 42 mm EZ. Det ene er et automatisk lokk som åpner seg når du skrur på kameraet. De to andre er et makrofilter og et filter man kan skru på for å benytte seg av andre filtre, for eksempel ND-filtere og lignende.

Ny normalfastoptikk

Den nye 25 mm f/1.8 delt i to.Foto: Olympus

Olympus sier selv at de har savnet et objektiv med fast brennvidde som kan fungere som et normalobjektiv. Dette hullet påstår de nå at de har fyllt med det nye M.Zuiko Digital 25 mm f/1.8.

Den optiske designen består av ni linseelementer fordelt på syv grupper. Ifølge Olympus skal denne designen gi samme bildekvalitet eller bedre konkurrentene, men dette har vi ikke fått testet. Objektivet er lite, med største diameter på 63 mm og lengde på 42 mm. Vi har ikke fått oppgitt vekt.

Nytt dekselobjektiv

For å avrunde det hele lanserte de også en ny versjon av det velkjente kamera-dekselobjektivet. Nå kan du beskytte kameraet ditt med et 9 mm kameradekselfiskeøye-objektiv. Det har fem linseelementer i fire grupper, og har fast blender f/8. I tillegg har det en bryter der du kan sette fokusavstand.

Tilgjengelighet er ennå ikke kjent, men 25 mm f/1.8 vil få en veiledende pris på 3500 kroner og 9 mm 900 kroner når de først lander i butikkene.

Få med deg sniktitten:
Med OM-D E-M10 har Olympus satt sammen et veldig spennende kamera »

annonse