Tek.no

Nyhet

SSD-ene får bedre levetid og høyere ytelse

Samsung har utviklet et helt nytt filsystem.

15873700, iStock
Jørgen Elton Nilsen
11 Okt 2012 13:40

SSD-er, det kvikke lagringsmediet som potensielt kan ta over for harddisken, har blitt bedre og bedre de siste årene. Men selv om de er langt raskere enn de tradisjonelle snurrediskene, må de fortsatt jobbe med dataene dine på samme måte som før.

Frem til nå har det ikke eksistert et dedikert filsystem til SSD-ene, altså et system for hvordan dataene blir organisert når de lagres. Det har ført til at SSD-ene gjerne får dårligere levetid enn de burde ha, samtidig som ytelsen ikke alltid har vært optimal.

Det har Samsung nå gjort noe med, ved å lage et dedikert filsystem for SSD-er. De kaller det Flash-Friendly File System, F2FS, og de har sluppet det med åpen kildekode for fri bruk.

SSD-er må behandles ulikt

Selv om både harddisker og SSD-er lagrer dataene dine og holder dem på plass, gjør de det på helt forskjellige måter.

«Siden SSD-er har andre egenskaper som skiller de fra tradisjonelle snurredisker, burde et filsystem, det øverste laget i en lagringsenhet, være tilpasset», skriver Jaegeuk Kim, utvikleren bak filsystemet, i lanseringsnotatet.

«F2FS er et nytt filsystem som er designet for lagringsenheter som er basert på NAND-minne. Vi har valgt et en loggstruktur for systemet, som er tilpasset den nye formen for lagring», skriver han.

Dette koker ned til at SSD-ene får et filsystem som lar dem gjøre en langt mer effektiv jobb. SSD-er krever blant annet egne algoritmer for håndtering av filer du har slettet, og en konstant organisering av de filene du vil ha. Med et spesialtilpasset filsystem kan slike jobber gjøres langt raskere, og på en bedre måte. Det gir deg mer ytelse, og lengre levetid.

Først for Linux

For de vågale er filsystemet nå lagt ut fritt tilgjengelig på nett, under en General Public v2-lisens. Det er i en tidlig versjon, og foreløpig er det er kun tilpasset Linux.

(Kilder: Bit-tech, Techspot)

Les også
Den nye SSD-en fra Samsung har vill ytelse
Les også
Gjennombrudd i forskningen på lynraskt SSD-minne
Les også
Intel avduker ny lagringsplattform
Les også
Nå skal harddisken få laser
Les også
Lagrer data evig – i glass
Les også
Nå er den nye Samsung-SSD-en lansert
annonse

Les også